Úterý, 23. dubna 2024

Arnika zkoumá jedovatou rtuť v pražských vodách

Arnika zkoumá jedovatou rtuť v pražských vodách

PRAHA - Nová studie si klade za cíl zjistit znečištění rtutí[i] Vltavy a přilehlých toků. V těchto dnech zástupci Arniky s rybáři odebírají z pražských vod vzorky ryb, které nechají v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické prověřit na obsah jedovaté rtuti. Výsledky analýz budou známy v říjnu.

Ochránci přírody odeberou celkem 10 vzorků ryb na 5 různých místech, které mohou být ohrožené průmyslovým znečištěním nebo starou ekologickou zátěží[ii]. Jde o oblíbené revíry místních rybářů, například Vltava nad soutokem Berounky, u Thomayerových sadů a dále po proudu u Sedlce. Ryby odebere také ve vodních nádržích Motolského potoka a Rokytky. S rybami také odeberou vzorky vlasů od rybářů, kteří ulovené ryby běžně konzumují. Vzorky ryb následně nechají otestovat v laboratořích Veterinárního ústavu v Praze a vzorky vlasů ve Zdravotním ústavu v Ústí nad Labem.

,,Rtuť je těžký kov způsobující poruchy vývoje mozku u dětí a je nebezpečný zejména pro těhotné ženy. Právě ryby jsou nejvýznamnějším zdrojem rtuti pro člověka. Nyní máme jedinečnou možnost zjistit, jak je na tom Vltava a její pražské přítoky v nejzatíženějších místech. Výsledky se dozvíme v říjnu," říká Karolína Brabcová z Arniky.

Znečištění těžkými kovy Arnika nezkoumá v Praze poprvé. Před více než rokem se zaměřila na tři opomíjené vodní toky[iii]. Přestože se jednalo o toky ohrožené průmyslovým znečištěním v blízkosti malešické spalovny nebo ďáblické skládky odpadů, v žádném z nich naštěstí nebyly naměřeny vysoké koncentrace těžkých kovů[iv], včetně rtuti.

Vysoce toxická rtuť poškozuje nervovou soustavu a je obzvlášť nebezpečná pro nenarozené děti. Mezi nejtěžší důsledky chronického vystavení působení rtuti se řadí poruchy reprodukce a nervové soustavy, mentální retardaci novorozenců, ochrnutí a další symptomy. Podle některých výzkumů má rtuť negativní důsledky rovněž pro kardiovaskulární systém Rtuť je z lidského organismu odbourávána velmi pomalu, má kumulativní charakter a ukládá se především ve vnitřnostech, kde může vydržet až desítky let[v].

Studie vzniká v rámci projektu Koloběh rtuti v pražských vodách financovaném hlavním městem Prahou, jehož hlavním cílem je zjistit úroveň znečištění toků toxickou rtutí. Odběry vzorků a jejich analýzou chce spolek upozornit veřejnost na důležitost ochrany vody a na ni vázaných ekosystémů.


Poznámky

[i] Více o toxické rtuti: https://arnika.org/rtut

[ii] Rtuť v rybách - setrvalý problém: https://arnika.org/rtut-v-rybach

[iii] TZ Studie Arniky přináší dobrou zprávu: Pražské potoky nejsou zatížené těžkými kovy: https://arnika.org/studie-arniky-prinasi-dobrou-zpravu-prazske-potoky-nejsou-zatizene-tezkymi-kovy

[iv] Více o těžkých kovech: https://arnika.org/tezke-kovy-2

[v] Více o dopadech rtuti na lidské zdraví: https://arnika.org/rtut-a-zdravi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů