Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nové číslo Zpravodaje MŽP se zaměřilo na invazní druhy

Najdete v něm ale i nabídku výletů v národních parcích, aplikaci pro poznávání druhů a závěrem pozvánku na letošní 45. ročník festivalu Ekofilm, který má jako hlavní téma přírodu - naše dědictví.

Nové číslo Zpravodaje MŽP se zaměřilo na invazní druhy

Další číslo našeho elektronickéhoZpravodaje se věnuje především invazním druhům.

Invazní druhy se šíří do naší přírody a díky svým schopnostem se dobře přizpůsobit, rozmnožovat nebo odolávat či přímo roznášet choroby, likvidují a oslabují původní rostliny a živočichy. Těm se navíc nedostává přiměřený prostor pro jejich nerušený a zdravý vývoj. Pro ty, kteří to myslí s ochranou přírody vážně, je ve Zpravodaji připraveno několik textů. Rozhovor s profesorem Pyškem o biodiverzitě a podmínkách vhodných pro život invazních druhů spolu s výhledem do budoucnosti naší přírody. Karty vybraných invazních druhů, které je možné si prostudovat a být potom připravený na správné zacházení s nalezenými rostlinami a zvířaty. Ale také inspirace z Ameriky, kde invazní druhy likvidují plánovaně a využívají je i ve svém jídelníčku.

Stále je ještě příležitost udělat si pěkný výlet mimo město. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Správy národních parků připravily pozvánky a několik tipů na zajímavé vycházky spojené s možnostmi zasoutěžit si a získat drobné ceny při poznávání přírody nebo zapojení se prostřednictvím tzv. návštěvnických pasů. Nadšenci do moderních aplikací určitě přivítají možnost využít BioLog při sledování například veverek nebo mapování ,,bílých" míst naší přírody.

Jestli se ještě chystáte na dovolenou a chcete životní prostředí ochránit, přečtěte si naše desatero, tentokrát s podtitulem Desatero zodpovědné turistiky. Možná některé z tipů přijmete za své nebo se nad nimi alespoň zamyslíte.

A protože se podzim přeci jen blíží, posíláme Vám už pozvánku na 45. ročník festivalu Ekofilm, který proběhne 9.-12. října v Brně a zaměřený bude na Přírodu - naše dědictví.

Pokud máte zájem odebírat Zpravodaj MŽP do své e-mailové schránky, může napsat na adresu zpravodaj@mzp.cz, kde také uvítáme vaše komentáře a nápady na další témata, která vás zajímají.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů