Pátek, 26. dubna 2024

BBC vydala kalkulačku uhlíkové stopy zaměřenou na jídlo

BBC vydala kalkulačku uhlíkové stopy zaměřenou na jídlo

Chov hospodářských zvířat pro maso, vejce a mléko totiž produkuje až 14,5 % světových emisí skleníkových plynů. Zároveň využívá přibližně 70% zemědělské půdy a je také jednou z hlavních příčin odlesňování a ztráty biodiverzity.

Podle hlavní zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC), která uvádí, že vysoká spotřeba masa a mléčných výrobků v západním světě přispívá ke globálnímu oteplování, může právě přechod na rostlinnou stravu pomoci bojovat proti klimatické změně.



Spočítejte si svou uhlíkovou stopu jídla

Zajímá vás, jaké mají jednotlivé potraviny dopad na planetu? Pomocí kalkulačky uhlíkové stopy si dokážete lépe představit, jak velká je propast mezi fazolemi a hovězím masem či rostlinným a kravským mlékem. Chcete-li zjistit dopad toho, co jíte a pijete na klima, vyberte jednu z 34 položek v kalkulačce a uveďte, jak často ji konzumujete.

Pro vaši představu: pokud denně jíte...


  • HOVĚZÍ: Během celého roku přispívá vaše spotřeba hovězího masa k ročním emisím skleníkových plynů 2 820 kg. To je ekvivalent jízdy s běžným benzinovým vozidlem 11 581 km.

  • VEPŘOVÉ: Během celého roku vaše spotřeba vepřového masa přispívá 656 kg k ročním emisím skleníkových plynů. To je ekvivalent jízdy s běžným benzínovým vozem 2 695 km.

  • TOFU: Během celého roku vaše spotřeba tofu přispívá k ročním emisím skleníkových plynů 58 kg. To je ekvivalent jízdy s běžným benzínovým vozem o délce 239 km.

  • FAZOLE: Během celého roku vaše spotřeba fazolí přispívá k ročním emisím skleníkových plynů 36 kg. To je ekvivalent jízdy s běžným benzinovým vozidlem o délce 150 km.

Dopad na životní prostředí

Dopad různých potravin na životní prostředí se velmi liší. Zjištění vědců z Oxfordské univerzity ukazují, že maso a jiné živočišné produkty jsou odpovědné za více než polovinu emisí skleníkových plynů souvisejících s potravinami, přestože poskytují pouze pětinu kalorií, které jíme a pijeme. Ze všech produktů analyzovaných ve studii má zřejmě nejškodlivější dopad na životní prostředí hovězí a jehněčí maso.

Profesorka Frances Corner, šéfka vysoké školy Goldsmiths v Londýně

Londýnská vysoká škola Goldsmiths nedávno zavedla ve svém areálu zákaz prodeje hovězího masa. Cílem je přispět k boji proti globálním klimatickým změnám. IPCC uvádí, že musíme nakupovat méně masa, mléka, sýrů či másla, ale zároveň jíst více místních a sezónních potravin a také méně plýtvat. Důležité je i vědět jak a kde se naše potraviny vyrábí, protože stejné jídlo může mít obrovské rozdíly v dopadu na životní prostředí. Ale i ty druhy masa, které jsou šetrnější ke klimatu, stále produkují více skleníkových plynů než rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou fazole nebo ořechy.


Kromě výběru potravin bychom místo cestování letadly měli více využívat vlakovou dopravu a místo služebních cest využívat videokonference.

Zdroj: Volně přeloženo Českou veganskou společností, členem Asociace společenské odpovědnosti, z anglického originálu Climate change food calculator: What's your diet's carbon footprint?. Jako nezisková organizace usiluje o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů