Úterý, 16. dubna 2024

Sedmá generace 4/2019: Zvíře v tísni

Kdy odnášet zvířata do záchranných stanic? Existuje život hluboko uvnitř Země?

Sedmá generace 4/2019: Zvíře v tísni

Co znamená stav klimatické nouze? Je příběh dálnice D8 ukončený? Jak plundrujeme a zachráníme půdu? Co nám říká ekolingvistika? Jaké ekohnutí máme chtít? Touží spokojené dítě dospět? Jak funguje politický crowdfunding? Co se podaří Gretě Thunbergové a hnutí Fridays for Future? Co by na to řekli Čapek s Masarykem? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V letošní čtverce hrají hlavní roli zvířata a klima: připravili jsme články o chovu volně žijících živočichů, nepůvodních a invazních druzích, ale i o záchranných stanicích a reintrodukci zubra evropského. Těšit se můžete i na rozhovor o jihoamerické divočině s výtvarníkem a fotografkou Janem a Radanou Dungelovými. V klimaticky zaměřených textech přibližujeme vyhlášení stavu klimatické nouze na Praze 7, význam hnutí Fridays for Future, mediální obraz Grety Thunbergové, nový obor ekolingvistika a rok 2049 v podání filosofa Srećko Horvata.

V dalších článcích představujeme místní a chuťově neobvyklé odrůdy jablek, nově objevovanou podzemní biosféru, kýženou strategii domácího ekohnutí či nekonečnou kauzu dálnice D8. O úspěšném politickém crowdfundingu na Slovensku hovoříme s Igorem Polakovičem a Zuzanou Suchovou, o svobodném vzdělávání pak se Zdeňkou Šíp Staňkovou. V půdním seriálu rozebírá naši polní havárii Vojtěch Kotecký, kanadští ekozemědělci Ken a Martha Laingovi nám pak radí, jak hospodařit udržitelně. V recenzích se ohlížíme za knihou Věk nerovnováhy a filmy Hovory s TGM a Univerzity a svoboda.

Nechybí ani pravidelné sloupky: v La Lupě si všímáme vyšší hodnoty nahého mužského těla a v Bioastrologickém zatmění jsme tentokrát nachytali Ferdinanda Kotletu. Nabízíme i tradiční přehledy důležitých událostí, knih a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Optimistické hledí přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů