Úterý, 19. března 2024

Genetik Radim Šrám získal čestnou medaili Akademie věd

Genetik Radim Šrám získal čestnou medaili Akademie věd

Genetik Radim Šrám, který dlouhodobě upozorňuje na zdravotní rizika života ve znečištěných oblastech, získal u příležitosti svých dnešních 80. narozenin čestnou medaili Akademie věd ČR. Prestižní poctu nazvanou De scientia et humanitate optime meritis mu předala předsedkyně AV Eva Zažímalová. ČTK o tom informovalaMarkéta Růžičková z akademie.

Radim Šrám působí v Ústavu experimentální medicíny v pražské Krči. Je celosvětově uznávaným odborníkem v oblasti vlivu znečištěného životního prostředí na lidské zdraví. "Používá přitom metody genetické toxikologie a molekulární epidemiologie, přičemž zjistil, že znečištěný vzduch škodí nejenom dýchacím cestám, ale i kůži a že existují podstatné rozdíly mezi nemocností dětí například v Českých Budějovicích a v Karviné," připomněla Růžičková.

"Ocenění De scientia et humanitate optime meritis je nejvyšší akademická medaile udílená nejen za vědecké výsledky, ale i za přispění k blahu lidstva," uvedla při slavnostním předávání medaile Zažímalová.

Radim Šrám založil a koordinoval vědecký projekt nazvaný Program Teplice, který se zabýval dopady znečištěného životního prostředí na zdraví obyvatel v pánevních oblastech a v Praze. Studium se soustředilo na analýzu dýchacích funkcí, neuropsychických účinků, výsledků těhotenství, úmrtnosti a vzniku nádorových onemocnění. Od roku 2008 Šrám koordinoval také rozsáhlý výzkum znečištění ovzduší na Ostravsku, který sledoval vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav zejména dětí.

"Smůla s našimi výsledky je v tom, že když zjistíme něco zajímavého, obvykle tím nikoho nepotěšíme. Díky práci v AV ČR však důsledkem nebylo to, že bych musel změnit zaměstnání, čehož si velmi vážím," uvedl Šrám při přebírání ocenění.

Uznávaný český genetik je členem několika národních poradních orgánů dohlížejících na kvalitu životního prostředí a působí jako expert Světové zdravotnické organizace, kde se podílí na přípravě materiálů o vlivu znečištěného ovzduší na genetický kód dětí. Je nositelem řady ocenění, například ceny Česká hlava (2008) či medaile J. E. Purkyně (2013).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů