Úterý, 19. března 2024

Švýcarsko vyhlásilo cíl stát se do roku 2050 klimaticky neutrální

Švýcarsko vyhlásilo cíl stát se do roku 2050 klimaticky neutrální

Švýcarsko si stanovilo cíl přestat do roku 2050 vypouštět do ovzduší více skleníkových plynů, než kolik jich může být technicky uskladněno nebo příroda může sama vstřebat. S odvoláním na prohlášení švýcarské vlády o tom dnes informovala agentura AP, podle níž tak kabinet učinil na základě vědeckých poznatků zveřejněných loni panelem OSN pro změny klimatu (IPCC).

Británie, Francie a Švédska již cíl takzvané klimatické neutrality nechaly vetknout do svých zákonů, v případě Německa se tento krok očekává ještě letos.

Dosažení nulových emisí skleníkových plynů předpokládá značné změny ve fungování ekonomiky, včetně téměř úplného zastavení spalování fosilních paliv. Vědci z IPCC varovali, že pokud se do roku 2050 vypouštění emisí nepodaří zastavit, globální teplota do konce tohoto století stoupne o více než 1,5 stupně, což bude mít dalekosáhlé dopady na fungování přírodních ekosystémů.

Shodu na směřování k uhlíkové neutralitě do roku 2050 v souladu s doporučeními IPCC se dosud nepodařilo nalézt Evropské unii. Na červnovém summitu členských států podle diplomatických informací stanovení tohoto závazku zablokovalo Polsko a námitky mělo i Česko. Většina zemí EU přitom s cílem klimatické neutrality souhlasí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů