Pátek, 19. dubna 2024

Dukovany fungují od roku 1985, kryjí pětinu spotřeby elektřiny

Dukovany fungují od roku 1985, kryjí pětinu spotřeby elektřiny

Základní údaje o Jaderné elektrárně Dukovany (ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko EIA k záměru výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech):

- První jaderná elektrárna na území ČR se začala stavět v roce 1978, do provozu byly čtyři její bloky uváděny postupně v letech 1985 až 1987. Dukovany nebyly první atomovou elektrárnou v tehdejším Československu, již na začátku 70. let začala fungovat elektrárna v Jaslovských Bohunicích u slovenské Trnavy (postupně tam vyrostly tři různé zdroje). Současně s dukovanskou elektrárnou vyrostly na řece Jihlavě také dvě vodní nádrže Dalešice a Mohelno.

- V Dukovanech byly původně čtyři tlakovodní reaktory VVER 440/213, každý o instalovaném výkonu 440 MW (celkový instalovaný výkon elektrárny byl tedy 1760 MW). Po modernizaci v letech 2005 až 2012 byl výkon každého z reaktorů zvýšen na 500 MW a celkový instalovaný výkon Dukovan je nyní 2040 megawattů (MW), čímž elektrárna pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Jaderná elektrárna Temelín má dva bloky a výkon asi 2000 MW. Největší hnědouhelná elektrárna v Prunéřově má instalovaný výkon 1050 MW.

- Roční výroba elektřiny se v Dukovanech, které jsou spolu s Temelínem největším zdrojem společnosti ČEZ, dlouhodobě pohybovala kolem 15 terawatthodin (TWh). V rekordním roce 2013 to bylo 15,689 TWh. V letech 2015 a 2016 elektrárnu brzdily dlouhé odstávky vyvolané opakovanými kontrolami svarů a prováděním investic potřebných pro další dlouhodobý provoz. Odstávky brzdily elektrárnu i předloni, v součtu jednotlivých bloků trvaly 500 dní. V roce 2017 dodala 11,954 TWh elektřiny, nejméně od roku 1988. Loni to bylo 14,25 TWh elektřiny.

- V současné době nevyrábějí dva ze čtyř dukovanských bloků. První blok byl odstaven 16. srpna a zprovozněn by měl být na přelomu září a října. Druhý blok je od června odstavený kvůli opravám v parogenerátoru, zprovozněn by mohl být v září.

- Už v březnu 2016 získala elektrárna od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k dalšímu provozu prvního bloku, a to na dobu neurčitou (na rozdíl od předchozí praxe, kdy se povolení obnovovalo po deseti letech). Pro druhý blok získaly Dukovany toto povolení, také neomezené, v červnu 2017. V prosinci 2017 vydal úřad povolení k dalšímu provozu bloků tři a čtyři.

- Kromě čtyř výrobních bloků se v areálu elektrárny nachází také sklad použitého jaderného paliva a úložiště nízko a středně radioaktivních odpadů.

- Státní energetická koncepce počítá s výstavbou jednoho až dvou nových jaderných bloků (jak v Dukovanech, tak v Temelíně). V listopadu 2017 požádala společnost ČEZ o posouzení vlivu plánovaných nových jaderných bloků v Dukovanech na životní prostředí, když ministerstvu životního prostředí předala dokumentaci pro proces EIA. Ministerstvo životního prostředí dnes informovalo o tom, že nové jaderné bloky v Dukovanech získaly kladný posudek EIA. Stavba nového jaderného zdroje o výkonu do 2400 megawatt bude mít podle ministerstva přijatelné vlivy na životní prostředí a zdraví obyvatel.

- Firma ČEZ zatím měla strategii provozování stávajících bloků přibližně do roku 2035. Letos uvedla, že prověřuje možnosti jejich chodu asi do roku 2045. Stavba nového bloku by podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) mohla začít kolem roku 2030 a podle dřívějších informací by měl stát zhruba 200 miliard.

- Tendr na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech se bude podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) vypisovat, až bude jasná příslušná smlouva mezi vládou a firmou ČEZ. Cílem je podle něj tuto smlouvu uzavřít do konce roku, aby se v příštím roce začala soutěž připravovat. Stavbu i financování má zajistit dceřiná firma ČEZ a chystané smlouvy by měly obsahovat podmínky zajištění projektu ze strany státu.

- O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jedná se o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů