Pátek, 19. dubna 2024

Brno připravilo memorandum, cílem je snížit ve městě emise CO2

Brno připravilo memorandum, cílem je snížit ve městě emise CO2

Brněnští radní připravili a schválili memorandum o snižování emisí oxidu uhličitého, které má město podepsat se zástupci obchodních a logistických center a developery. Cílem je společně snížit energetickou náročnost budov tak, aby se emise oxidu uhličitého produkované na území Brna do roku 2030 snížily o 40 procent. Na tiskové konferenci to dnes řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj byly reakce zástupců komerční sféry na jednání až překvapivě vstřícné.

Jsou dvě hlavní cesty ke snížení energetické náročnosti, a to zelené střechy společně s využíváním srážkové vody a fotovoltaické panely pro výrobu elektřiny na střechách. "Text obsahuje jak opatření, která mohou zástupci komerční sféry ve svých budovách dělat, tak záležitosti, se kterými může pomoct město," řekl Hladík. Město se zaměřilo především na obchodní, logistická a administrativní centra, protože jsou podle analýzy největším producentem oxidu uhličitého ve městě, a paradoxně je jejich spotřeba elektřiny vyšší v létě než v zimě.

V říjnu mají zastupitelé schvalovat také akční plán, který je sadou opatření, jež se mají uplatňovat v následujících 11 letech.

"Developeři cíl města chápou a vědí, že je to nutnost, ale i potřeba jejich klientů. Chtějí sídlit v budovách, které nespotřebovávají příliš mnoho energie," řekl Hladík. Město se s nimi mimo jiné také domluvilo, že bude přejímat do svého majetku technická zařízení, která vzniknou při výstavbě na veřejných prostranstvích a umožní například zadržování vody. Po několika letech, kdy se o ně nikdo nestará, totiž přestávají fungovat.

Na ozelenění střech již existují dotace a jejich přínos je nejen v ochlazování okolí, ale i termoizolaci samotné budovy. Fotovoltaiku chce město pomoct budovat tam, kde je to vhodné. Primárně chce osadit fotovoltaickými panely střechy nákupních či logistických center, postupně by mohlo dojít například i na paneláky. "Dnes lidé o panely moc nestojí, protože se jim nevyplatí. Přebytečnou elektřinu E.ON vykupuje za pár haléřů. Místo toho by ji vykupovalo pro svoji potřebu město, což by znamenalo pro majitele tržní výkupní cenu a městu by se energie nezdražila. A fungovalo by to bez dotací a nutnosti investic města," řekl Hladík.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů