Pátek, 29. března 2024

Studie: Podíl obnovitelných zdrojů lze zvýšit i bez růstu výdajů

Studie: Podíl obnovitelných zdrojů lze zvýšit i bez růstu výdajů

Podíl obnovitelných zdrojů energie v Česku lze zvýšit bez dodatečného zatížení veřejných zdrojů. Navíc to pomůže modernizaci energetického sektoru a podpoří ekonomiku. O výstavbu nových zdrojů by se měli postarat soukromí investoři, stát by jim ale k tomu měl vytvořit podmínky. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, kterou dnes zveřejnila na tiskové konferenci. Reaguje na požadavek EU, aby se podíl obnovitelných zdrojů energie v ČR do roku 2030 zvýšil na 23,8 procenta. Základní scénář Národního klimaticko-energetického plánu (NKEP), který vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), přitom počítá s podílem 20,8 procenta. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

"Nutnou modernizaci a ekologizaci české elektroenergetiky lze provést za poměrně rozumné prostředky. Větší podíl obnovitelných zdrojů při výrobě elektřiny a tepla přinese nejen čistší životní prostředí, ale i významnou podporu české ekonomiky," uvedl prezident Deloitte Josef Kotrba.

Studie zahrnuje dva scénáře, realistický a kogenerační. První modeluje navýšení obnovitelných zdrojů zejména v elektroenergetice, druhý počítá s navýšením obnovitelných zdrojů v elektroenergetice a ve výrobě tepla. Podle studie navýšení cíle z 20,8 procenta o tři procentní body půjde i bez výrazného růstu veřejné podpory. "Naopak při očekávaných vysokých cenách elektřiny na velkoobchodních trzích v příštích deseti letech lze v porovnání se současným plánem předpokládat neutrální až pozitivní dopad na veřejné rozpočty," doplnil Kotrba.

Náklady na dosažení předpokládaného podílu obnovitelných zdrojů jsou v základní koncepci NKEP odhadovány do roku 2030 na 277 miliard korun. U realistického scénáře na 413 miliard a u kogeneračního na 375 miliard. Přínos nových investic pro objem výroby je u základního scénáře MPO vyčíslen na 382 miliard korun, u kogeneračního scénáře na 478 miliard a u realistického na 515 miliard korun.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka bude mít navýšení podílu obnovitelných zdrojů energie pozitivní dopad také na zaměstnanost. "NKEP předpokládá vznik 26.000, kogenerační scénář 32.000 a realistický až 33.000 pracovních míst. HDP by se mohlo zvýšit až o sedm procent," podotkl Marek.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je přitom v původním návrhu NKEP ministerstva průmyslu modelována konzervativněji. V elektroenergetice je nárůst obnovitelných zdrojů nejmenší, a to ve výši necelých deseti procent proti roku 2016. V sektoru teplárenství a dopravy je přitom růst výrazně vyšší, a to 40 procent, respektive 115 procent. Realistický scénář je modelován na cílový stav 9 gigawattů (GW) výkonu solárních a 1,4 GW větrných elektráren v roce 2030. Kogenerační scénář počítá s 6,85 GW z fotovoltaiky a 1,4 GW z větru. V současnosti má Česko zhruba 2,2 GW ze solárních a 0,32 GW z větrných elektráren.

"Dynamický rozvoj produkce fotovoltaických modulů a větrných turbín vedl ke zlevnění této technologie a do roku 2030 se očekává další pokles o 30 procent. Výsledky německé soutěže o podporu formou aukcí dokonce ukazují, že za určitých podmínek mohou být zejména solární elektrárny v uvažovaném horizontu studie konkurenceschopné," uvedl manažer v oblasti energetiky Deloitte Miroslav Lopour.

Ze studie také vyplývá, že umisťování solárních elektráren nemusí být za cenu záboru zemědělské půdy. Počítá s využitím brownfieldů a výsypek po vytěžených dolech nebo půdy s nízkou bonitou. "Studie ukazuje, že solární elektrárny nabízejí nejdostupnější řešení pro naplnění závazku zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie. Nabízí cestu pro dekarbonizaci české ekonomiky a potvrzuje, že se bez rozvoje obnovitelných zdrojů v elektroenergetice neobejdeme," dodal programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů