Sobota, 20. dubna 2024

Podnikatel dorovnával terén pozemku nepovolenými odpady. Od inspektorů dostal pokutu 250 tisíc korun

Podnikatel dorovnával terén pozemku nepovolenými odpady. Od inspektorů dostal pokutu 250 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Liberci uložili pokutu 250 tisíc korun Miroslavu Veselému, fyzické osobě podnikající, která provozovala své zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu v rozporu s provozním řádem a v rozporu s podmínkou rozhodnutí, kterým byl udělen souhlas k provozování zařízení.

Inspektoři ČIŽP ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje, MěÚ Chrastava a Lesy ČR s. p. provedli místní šetření zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu - terénní úpravy u M. Veselého v Mníšku u Liberce. Cílem těchto povolených terénních úprav bylo dorovnat terén pozemku na jeho původní úroveň, a to pouze odpady, které jsou schváleny provozním řádem, v minulosti zde byla prováděna těžba perku (drcené kamenivo). ,,Při místním šetření jsme ale zjistili, že na ploše zařízení byly uloženy i odpady, které provozním řádem povoleny nebyly. Zbytky cihel, tvárnice, PUR pěny, textilie, plasty, beton, eternit, odpadní dřevo, dřevní štěpky, větve, pařezy, pneumatika, znečištěné obaly a nařezané dřevěné sloupy napuštěné impregnačním prostředkem a jiné. Příjem těchto odpadů do zařízení byl v rozporu s provozním řádem," řekla Danuše Hráská, vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Liberec.

Dále inspektoři zjistili, že v zařízení jsou v rozporu s provozním řádem používány dvě přístupové cesty. Žádná z nich nebyla opatřena závorou. Inspektoři měli také pochybnosti o překročení kapacity zařízení, proto zadali u oprávněné osoby geodetické zaměření. Z jeho výsledků vyplynulo, že v některých místech došlo k překročení maximální stanovené nivelity až o dva metry, což bylo v rozporu s podmínkou rozhodnutí, kterým byl udělen souhlas k provozování zařízení.

Podnikatel se proti pokutě odvolal, Ministerstvo životního prostředí však rozhodnutí ČIŽP potvrdilo. Sankce nabyla 26. července právní moci.

podnikatel provozoval své zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu v rozporu s provozním řádem


podnikatel provozoval své zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu v rozporu s provozním řádem


podnikatel provozoval své zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu v rozporu s provozním řádem

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů