Sobota, 20. dubna 2024

ČESKO: Přibývají domácí solární elektrárny

ČESKO: Přibývají domácí solární elektrárny

Přibývá domácností, které si na střechu pořizují vlastní solární panely. České televizi to potvrdila Solární asociace, která sdružuje podnikatele v tomto odvětví. Podle ní vyrobily nové ,,domácí" elektrárny loni dvakrát víc energie než v roce 2017. Zájem je i o hromadnou objednávku fotovoltaiky, kterou na konci ledna spustila organizace dTest. Za necelý měsíc se k nákupu solárních panelů nezávazně přihlásilo přes 11 tisíc lidí.

,,V loňském roce vyrobily nové elektrárny na střechách rodinných domů přes šest megawattů, což představuje dvojnásobný zájem oproti roku 2017," uvádí předseda představenstva Solární asociace Jan Krčmář.

Podle něj si nové solární panely kupují především domácnosti. Zajímají se o ně podstatně víc než firmy. Velké společnosti pořizovaly nové fotovoltaické články především během solárního boomu v letech 2009 a 2010, kdy dostávaly vysokou státní podporu, přiblížil Krčmář.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů