Sobota, 20. dubna 2024

Bystřice (u Benešova): Úřad testuje elektromobil

Bystřice (u Benešova): Úřad testuje elektromobil

Město Bystřice testuje vozidlo bez emisí v návaznosti na přistoupení do Národní sítě zdravých měst a přistoupení k závazku za udržitelný rozvoj města.

Stávající referentský vůz, který se již pohybuje na hranici životnosti, má náklady na jeden ujetý kilometr zhruba 5 Kč. Při nákupu elektromobilu by měly být náklady na stejnou vzdálenost zhruba 20 haléřů. Nevýhodou jsou výrazně vyšší pořizovací náklady, ale ty je možné snížit využitím dotace na vozidlo bez emisí. Ta činí (včetně dobíječky) až do půl milionu korun (omezení je 40 % uznatelných nákladů), což není možné u vozidla se spalovacím motorem, elektromobil by tedy město přišel na částku srovnatelnou s klasickým automobilem.

Jako nevýhoda se může jevit omezený dojezd tohoto vozidla, ale pro účely, ke kterým slouží referentský vůz, je to vzdálenost dostatečná (reálně přibližně 220 km na jedno dobití), navíc elektromobilu nevadí krátké jízdy s častými studenými starty, což naopak velmi snižuje životnost vozidla se spalovacím motorem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů