Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové odmítají výjimky pro vypouštění rtuti uhelnými zdroji

Ekologové odmítají výjimky pro vypouštění rtuti uhelnými zdroji

Ekologické organizace požadují zastavit udělování výjimek pro vypouštění rtuti uhelnými elektrárnami. V dnešní tiskové zprávě to uvedly organizace Greenpeace, Hnutí Duha a advokátní kancelář Frank Bold. Podle ekologů jsou výjimky pro elektrárny zbytečné s ohledem na nedávnou změnu vyhlášky ministerstva životního prostředí (MŽP), která umožňuje uhelným zdrojům odečíst si 40 procent z naměřených hodnot rtuti jako nejistotu měření. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

"Ministerstvo životního prostředí vlastně vydalo uhelným elektrárnám plošnou výjimku z limitů pro ochranu zdraví lidí před toxickou rtutí. Je tedy zcela nepřípustné a navíc zbytečné, aby nyní vydalo nějaké uhelné elektrárně ještě další individuální výjimku na rtuť," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Ekologové uvedli, že o individuální výjimku žádá aktuálně elektrárna Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače. Pardubický kraj na začátku července vyhověl žádosti elektrárny o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Mimo jiné uložil elektrárně povinnost předkládat jednou ročně, kromě zprávy o plnění podmínek integrovaného povolení, i zprávu o provedených technických opatřeních na zařízení, která povedou k plnění emisních limitů.

Společnost požadovala výjimku, aby mohla vypouštět ročně 303 kilogramů rtuti a 337 tun oxidů dusíku nad limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Elektrárna již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná investice 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom podle jejího vyjádření snížil jen nepatrně.

"Provozovatelé elektrárny Chvaletice si požádali o výjimku pro vypouštění rtuti s odůvodněním, že neví, jak zajistit její spolehlivé kontinuální měření. To už teď neplatí, protože nyní jim hraje do karet tato kontroverzní vyhláška a mohou si 40 procent naměřené rtuti odškrtnout. Je tedy jasné, že ministerstvo životního prostředí má nyní při posuzování odvolání výjimky pro Chvaletice z nových emisních limitů už jen jednu možnost - výjimku odmítnout," uvedl mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.

"Rozhodnutí státní správy nebudeme komentovat. Soustředíme se na pokračující ekologizaci elektrárny a co nejlepší nastavení všech technologií," reagovala mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Ekologové kritizují také samotnou změnu vyhlášky. Označují ji za skandální, protože podle nich má MŽP chránit zdraví lidí a čistotu prostředí, ne zájmy znečišťovatelů. Například Nizozemsko po výtce Evropské komise změnilo svůj systém odečítání. Nově tak bude po německém vzoru odečítat pouze reálnou nejistotu, nikoli arbitrárně stanovený podíl naměřených emisí. České ministerstvo životního prostředí se ale vydalo zcela opačnou cestou, dodala právnička Frank Bold Laura Haiselová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů