Úterý, 19. března 2024

#sazimebudoucnost: Vláda vysadila lípy v Horním Jiřetíně

#sazimebudoucnost: Vláda vysadila lípy v Horním Jiřetíně

Během vládního výjezdu do Ústeckého kraje dnes ve městě Horní Jiřetín společně zasadil předseda vlády Andrej Babiš, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr životního prostředí Richard Brabec a starosta této obce Vladimír Buřt tři lípy srdčité. Výsadbou národního symbolu zahájili společnou snahu vlády, rezortu životního prostředí, Nadace partnerství i obcí a měst ČR se maximálně připojit k akci #sazimebudoucnost a přispět k naplnění ambice do 5 let mimo les vysázet a následnou péčí se postarat o nových 10 milionů stromů. Symbolicky se tak stalo v Horním Jiřetíně, který znovuožívá po vládním rozhodnutí o neprolomení limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku.

,,Pestré porosty ve městech a obcích i ve volné krajině, složené z původních druhů listnáčů, jsou pro budoucnost klíčové jako prvek udržení vody a prevenci eroze půdy a v neposlední řadě kvůli ukládání uhlíku. Do akce #sazimebudoucnost se počítá vše, co lidé vysázejí třeba na svých soukromých zahradách a v sadech, a proto zveme všechny, aby se připojili a začali registrovat své výsadby, tak jako jsme to udělali my dnes," motivuje ministr Brabec.

,,Zeleň ve městech je samozřejmě přínosem pro životní prostředí a také pro kvalitu života obyvatel. Travnaté plochy, keře i vzrostlé stromy zachycují vodu a prach, produkují kyslík, brání hluku a díky odpařování vody a stínu pomáhají udržet příjemné klima měst. Dnes jsme naše sázecí aktivity zahájili a v nejbližších týdnech budeme pokračovat třeba v obci Vyskeř nebo v dendrologické zahradě v Průhonicích. Tam chceme sázení pojmout zároveň i jako osvětu, jak by měly smysluplné výsadby stromů vypadat a jak vlastně stromy na životní prostředí působí," dodává premiér Babiš.

Více informací o akci #sazimebudoucnost vč. získání dotací na výsadby ZDE

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů