Úterý, 19. března 2024

Budoucnost výroby energie a vzájemná spolupráce, premiér navštívil prestižní univerzitu MIT

Budoucnost výroby energie a vzájemná spolupráce, premiér navštívil prestižní univerzitu MIT

Premiér Andrej Babiš, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministr životního prostředí Richard Brabec navštívili ve čtvrtek 26. září v rámci cesty do USA Massachusettský technologický institut, který se řadí mezi nejprestižnější univerzity světa. Se zástupci významných firem řešil investice či pracovní trh absolventů a setkali se s představiteli největšího dodavatele laboratorní techniky na světě.

Předseda vlády zahájil program dalšího dne návštěvy USA prohlídkou MIT, tedy Massachusetts Institute of Technology, který patří mezi nejprestižnější univerzity světa. Spolu s místopředsedou vlády a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem navštívili centrum zabývající se výrobou energie pomocí fúze.

Čeští politici se následně sešli s vedoucími programů MIT International Science and Technology Initiatives a MIT.nano. Podstata obou programů spočívá v možnosti zapojení českých doktorandů a výzkumných týmů do společných programů. ,,V praxi jsme viděli fantastické propojení vzdělání, byznysu a výzkumu. Řešili jsme spolupráci s našimi vědci, kteří i podle místních patří mezi nejlepší na světě, a budoucí studium našich studentů na MIT," doplnil po návštěvě institutu Andrej Babiš.

Dalším bodem programu bylo setkání s potenciálními investory v AIM International Business Council. Kromě možných investic se řešil také pracovní trh absolventů technických oborů či podpora, kterou Česká republika dává polytechnické výuce. ,,Zase jsme prezentovali Českou republiku jako sebevědomou zemi budoucnosti plnou pracovitých lidí. Zemi, která má potenciál a kam se vyplatí investovat. Velmi mile mě překvapilo, co všechno o České republice věděli a jak moc se o nás zajímali," shrnul předseda vlády setkání s investory.

Česká delegace následně jednala s představiteli největšího světového dodavatele laboratorní techniky. Firma Thermo Fischer Scientific Labs ocenila spolupráci s brněnským Ústavem přístrojové techniky AV ČR a zároveň ocenila inovační strategii Czech Republic: The Country For The Future. V rámci setkání si premiér měl možnost prohlédnout vývojové centrum společnosti. Poslední části programu předsedy vlády byla návštěva výzkumného centra společnosti GE.

V pátek 27. září Andrej Babiš navštíví památník Ground Zero, kde uctí památku obětí teroristických útoků z 11. září 2001 a bude jednat se zvláštním vyslancem při Globální koalici proti ISIS.

Zdroj: Vláda

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů