Úterý, 23. dubna 2024

Průzkum: Auta na vodík jsou vhodná na dlouhé vzdálenosti

Průzkum: Auta na vodík jsou vhodná na dlouhé vzdálenosti

Vodík jako palivo najde v dopravě uplatnění zejména pro soukromé jízdy na dlouhé vzdálenosti mimo města. Myslí si to 37 procent respondentů letošního průzkumu analytické firmy Autovista Group mezi více než 1000 respondentů. Pětina motoristů vidí uplatnění vodíkového pohonu u užitkových dopravních prostředků. Vodíkový pohon nabízí proti elektromobilům rychlejší tankování a delší jízdní dosah. Emise jsou v podobě čisté vody.

Třetí nejčastěji uváděnou možností využití je veřejná doprava mimo silniční, pro kterou hlasovalo přes 11 procent respondentů. Tento směr potvrzují například plány firmy Viking Cruises, která již v roce 2017 oznámila záměr postavit celosvětové první výletní loď na kapalný vodík.

Automobilová hromadná doprava získala shodný počet hlasů jako jízdy ve městě (po šesti procentech), přičemž pouze tři procenta respondentů byla toho názoru, že vodík by se nejlépe uplatnil ve vozidlech záchranného systému.

Vodíková technologie sice nedosahuje takové fáze vývoje jako elektromobily, nicméně automobilky zkoumají možnosti využití vodíku tak, aby mohly vozidla na palivové články uvést na trh již v příští dekádě. Zástupci značek Toyota a Hyundai jsou na trhu již v současnosti. Toyota již několik let úspěšně nabízí první sériový osobní automobil na vodíkové palivové články C.

Některé země již pomalu začínají vodíkovou infrastrukturu rozvíjet. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka chce Česko vedle čisté elektromobility do budoucna podpořit právě rozvoj vodíkové technologie v dopravě. Podpora by měla směřovat do rozvoje infrastruktury na výrobu a čerpání vodíku i do samotného využití vozidel na vodíkové palivové články. V Česku je zatím jediná vodíková čerpací stanice v Neratovicích. Ministerstvo dopravy loni uvedlo, že by do roku 2023 mohlo vzniknout šest až osm čerpacích stanic na vodík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů