Úterý, 19. března 2024

Jihomoravský kraj rozdělil mezi obce 10 000 vratných kelímků

Nejvýraznější letošní akcí v rámci kampaně #KrajBezPlastu bylo pořízení a darování vratných kelímků jihomoravským obcím. Celkem bylo pořízeno 10.000 kusů kelímků za cca 217 tis. Kč. 

Jihomoravský kraj rozdělil mezi obce 10 000 vratných kelímků

Darování vratných kelímků bylo financována z rozpočtu Jihomoravského kraje, projektu Zdravý kraj a místní Agenda 21. Transparentní kelímky o objemu 0.5 litru které dodala společnost NickNack jsou potištěné novým logem Jihomoravského kraje a logem projektu Zdravý kraj. ,,Kelímky jsou darovány obcím na základě darovacích smluv. Stěžejní podmínkou daru je, aby obce tyto kelímky nerozdávaly občanům jako dárek nebo propagační předmět, ale aby je na akcích poskytovaly na zálohu a kelímky tak byly co nejvíce v oběhu," upřesnil Miroslav Kubásek, předseda Výboru pro meziregionální vztahy Jihomoravského kraje.

Obdarováno bylo v prvním kole 19 obcí z jižní Moravy. Dary byly primárně určeny pro obce, které jsou zapojené do Projektu Zdravý kraj a místní Agenda 21. Počet kusů pro jednu obec se pohyboval v rozmezí 150 - 500 kusů. V první vlně bylo v červnu rozděleno 8.450 kusů, dnes Rada Jihomoravského kraje rozhodla o darování zbývajících 1.550 kusů vratných kelímků. Doposud obdarovanými obcemi jsou Břeclav, Hodonín, Maršov, Pozořice, Železné, Vedrovice, Vacenovice, Velatice, Unkovice, Tvarožná Lhota, Telnice, Šlapanice, Šardice, Strachotín, Rudka, Rebešovice, Ratíškovice, Petrov, Boskovice. Na základě dnešního rozhodnutí Rady Jihomoravského kraje vratné kelímky poputují také do Branišovic, Březiny u Křtin a Pohořelic.

Jihomoravský kraj již dlouhodobě usiluje o uplatňování principů udržitelného rozvoje a odpovědného chování k životnímu prostředí. Od roku 2008 je Jihomoravský kraj členem Národní sítě Zdravých měst České republiky a přijal také Deklaraci Projektu Zdravý kraj, jehož cílem je zlepšit zdraví a kvalitu života obyvatel regionu. Jihomoravský kraj se letos na jaře připojil k iniciativě Ministerstva životního prostředí vlastní kampaní #KrajBezPlastu, jejímž cílem je omezit užívání jednorázových plastových obalů a dalších zbytečných plastů v regionu. Krajská kampaň #KrajBezPlastu se také ocitla jako jeden z finalistů v soutěži Nejlepší praxe Zdravých měst a krajů 2019.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů