Úterý, 19. března 2024

1. října - Mezinárodní den kávy

Mezinárodní den kávy vyhlásila na první říjnový den Mezinárodní organizace pro kávu (International Coffee Organization - ICO) . Tento den má sloužit k oslavě pití kávy a napomáhat podpoře kávy produkované a prodávané podle standardů hnutí Fair-trade.

1. října - Mezinárodní den kávy

Na shromáždění Mezinárodní organizace pro kávu ve dnech 3.-7. března 2014 bylo rozhodnuto uspořádat první Mezinárodní den kávy v Miláně u příležitosti světové výstavy Expo 2015. Je to příležitost, aby si lidé na celém světě připomněli nelehké pracovní a životní podmínky těch, kdo kávu v Latinské Americe, Africe a Asii pěstují. Po celém světě probíhá v rámci Mezinárodního dne kávy i řada speciálních akcí pro ,,kávomily", jako je káva se slevou či zdarma. Cílem je propagovat kávu, kávové farmáře a spravedlivé podmínky mezinárodního obchodu s kávou.

Tento den tradičně slouží mimo jiné k tomu, aby se naše pozornost obrátila k pracovním a životním podmínkám těch, kdo kávu pěstují. Ti se potýkají dlouhodobě s nízkými cenami, rostoucími náklady na pěstování, nejistotou dobré sklizně a negativními dopady klimatické změny. Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje dnešní doby. Více než polovina Čechů pije denně dva až tři šálky kávy. Povědomí o pěstování kávy a problémech, s kterými se dnes pěstitelé potýkají, ale už tak rozšířené není.

Způsob oslav tohoto dne může být velice rozmanitý od připomenutí konkrétních kávových farmářů až po vzdělávací akce a kampaně. Návštěvníci různých kávových festivalů mají možnost dozvědět se zajímavosti o kávě, účastnit se workshopů a hodnotných přednášek. Zájemci si mohou sami vyzkoušet tradiční i alternativní metody přípravy kávy pod vedením zkušených baristů a odborníků. Můžete se tak dozvědět něco o pěstování kávy a o životních podmínkách pěstitelů. Nebo získáte více informací o původu různých typů kávy, kterou pravidelně pijete (třeba zajímavosti - třeba kolik kilometrů musí zrnka kávy procestovat, aby se dostala až do vašeho šálku). Nebo vás jen v tento den v některé kavárně naučí připravovat si kávu novým způsobem.

Zajímavosti o kávě

  • Kávu poprvé objevil etiopský pasáček koz v 9. století. Respektive samy kozy ho ke kávě dovedly.
  • V 16. století se v islámských zemích káva zakazovala pro svoje účinky na nervovou soustavu.
  • Newyorčané prý vypijí až sedmkrát více kávy než kdekoli jinde. Snad to bude tím, že v tomhle velice hustě osídleném velkoměstě je kavárna na každém rohu.
  • Káva původně nebyla považována za něco k pití, ale k jídlu. První africké kmeny nepražily kávová zrnka a nezalévaly je vodou, ale zpracovávaly je spolu s tukem do jedlé koule, kterou potom pojídaly a dodávaly svému tělu energii z obsahu kofeinu.
  • Existuje přes padesát různých chutí kávy.
  • První kavárna u nás se vznikla v Brně v 18.století.
  • Poměrné rozšířeným druhem kávy je káva s alkoholem - Rusové přidávají do kávy vodku a Češi slivovici, Italové amaretto, Finové zase brusinkový likér.
  • "Caffé Americano" pochází z doby, kdy americkým vojákům ve druhé světové válce bylo nařízeno pít espresso s vodou, protože bez ní to bylo příliš silné.
  • Odhaduje se, že počet vypitých šálků kávy za den po celém světě je zhruba kolem tři bilionů.
  • Průměrný Čech za rok vypije asi 1,82 kila kávy. Vlastně je to ještě o něco víc, protože 15,9 % českého obyvatelstva tvoří děti do 15 let.

Káva se začala pěstovat v Etiopii, kde stále můžeme nelézt divoce rostoucí keře. Dále do světa se dostala ve 13. století, v 17. století se o její rozšíření do Evropy zasloužili Holanďané. Na její pěstování se zaměřili v 18. století zvláště Arabové.
První pražská kavárna byla otevřená roku 1714 na Malé Straně, jejím provozovatelem byl Arab zvaný Jiří Theodat.
Pro přípravu kávy se v našich zeměpisných podmínkách používají dva druhy, káva arabica (má menší obsah kofeinu, široké spektrum chuti a vůně) a robusta (je zemitá a silná).

Přípravy Prague Coffee Festival jsou v plném proudu !

Zapište si do diářů - 21. - 22. října 2023 - holešovická tržnice.

Na jaké pražírny se můžete těšit? Seznam celovíkendových pražíren najdete tady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů