Úterý, 19. března 2024

Naše budoucnost je bohatší o dalších 150 stromů na podporu projektu ,,Sázíme budoucnost" a k poctě Mahátmy Gándhího

Naše budoucnost je bohatší o dalších 150 stromů na podporu projektu ,,Sázíme budoucnost" a k poctě Mahátmy Gándhího

Poblíž obce Vyskeř poroste ode dneška nová ovocná alej. Pod hlavičkou projektu Sázíme budoucnost a s připomenutím odkazu indického environmentalisty světového významu Mahátmy Gándhího zde spolu s dobrovolníky vysadili předseda vlády ČR Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, velvyslankyně Indie v ČR Narinder Chauhan, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc na sto padesát původních druhů hrušní, třešní a švestek.

,,Dnes jsem zde opětovně podpořil společný projekt Ministerstva životního prostředí a Nadace Partnerství ,,Sázíme budoucnost". Jeho cílem je do pěti let vysadit 10 milionů stromů mimo les a hlavně se do něj může zapojit úplně každý, komu leží naše budoucnost na srdci. Každý totiž může sázet a výsadby do projektu registrovat nebo třeba poslat peníze na výsadby, které pak zajistí dobrovolnické organizace. Škála zapojení veřejnosti je široká a já chci všechny pozvat, aby se do tohoto bohulibého, ale také velmi užitečného projektu zapojili. Protože stromy potřebujeme pro naše přežití," říká předseda vlády ČR Andrej Babiš.

První z řady 150 stromů - lípu srdčitou jako symbol české státnosti a svobody slavnostně vysadila na půdě Indického velvyslanectví v Praze už v červnu na Mezinárodní den životního prostředí indická velvyslankyně Narinder Chauhan, spolu s náměstkem Ministerstva životního prostředí Vladislavem Smržem. Společně tak oslavili 150. výročí narození Mahátmy Gándhího, kterého si letos celý svět připomíná i pro jeho inspirativní filozofii nenásilí a úctu k přírodě. Velvyslankyně Narinder Chauhanová k tomu dodává: "Celý svět zná Gándhího filozofii a pojetí nenásilí. Mnohem méně jej ale známe jako velkého environmentalistu. Sázení stromů je dobrým způsobem, jak si tuto výjimečnou osobnost připomínat."

Pro výsadbu dalších 149 listnáčů byla vybrána lokalita u Vyskře v CHKO Český ráj. Pozemky jsou ve vlastnictví obce a poskytují nádherný výhled do krajiny Českého ráje.

"Ovocná alej u Vyskře je naším dalším příspěvkem pro ochranu klimatu a zdravější českou krajinu, ovzduší, přírodu i její biodiverzitu. Obohatí zdejší krajinu a zároveň posílí protierozní ochranu zemědělské půdy, zajistí také potravu mnoha opylovačům a poskytne útočiště pro drobnou zvěř, " uvádí ministr Richard Brabec a pokračuje: ,,Stromy jsou jedním ze základních prvků zdravého životního prostředí, zachycují prach a čistí ovzduší, pomáhají ale také zachycovat CO2. V dnešní době se proto staly symbolem rostoucího úsilí světa využívat přírodní cestu k nápravě problémů, které dříve způsobil člověk."

Právě takovou cestu nabízí iniciativa Sázíme budoucnost (www.sazimebudoucnost.cz ), jejíž ambicí je v následujících 5 letech vysázet po celé České republice na deset milionů stromů v sídlech a volné krajině. Právě na menší výsadby stromů ve volné krajině (jakou je i dnešní sázení ve Vyskři), mohou obce, ale i fyzické a právnické osoby žádat o dotace z programů Ministerstva životního prostředí. Úřad na sázení stromů poskytuje dlouhodobě dotační podporu z Programu péče o krajinu ( ZDE). Kromě výsadeb se z něj financují mj. výřezy náletových dřevin, sečení a pastva, péče o památné stromy či výsadba stromů. Ročně se jeho prostřednictvím rozdělilo 100 - 150 milionů Kč, ale pro rok 2020 MŽP jeho rozpočet navýšilo na 300 milionů Kč. Současně k tomu dnes ministerstvo spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásily dotační výzvu z Národního programu Životní prostředí, ze které mohou na sázení stromů ve městech a v urbanizovaném prostředí žádat o financování výsadeb obce, kraje, ale i spolky a komunity. Výzva byla zveřejněna právě dnes a příjem žádostí začne 14. října. K dispozici je 100 milionů korun [1].

Výsadby stromů za účasti zástupců vlády a MŽP a v rámci projektu ,,Sázíme budoucnost" jsou v plném proudu. 9. listopadu 2019 se pak MŽP přidá k dobrovolnickému sázení unikátní jubilejní Aleje svobody na oslavu 30 let od sametové revoluce. Na pozemcích obce Vestec vysází dobrovolníci 900 metrů dlouhou ovocnou alej. Více ZDE.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů