Úterý, 19. března 2024

Lidé v Nymburce mají nově k dispozici kontejnery na použitý tuk

Lidé v Nymburce mají nově k dispozici kontejnery na použitý tuk

Lidé v Nymburce mají od dnešního dne k dispozici nové kontejnery určené ke sběru jedlých olejů a tuků. Lidé dosud mohli použité oleje odkládat pouze ve sběrném dvoře. Nyní ve městě přibylo deset nových míst s kontejnery, oznámil dnes ČTK mluvčí radnice Petr Černohous.

"Rozšířením stávající služby chtějí radnice a technické služby předcházet ucpávání kanalizací a podpořit recyklaci tohoto biologicky rozložitelného odpadu," řekl místostarosta Bořek Černý (Nymburk s klidem). "Pozitivní reakce na zavedení této služby nás potěšily a jsme rádi, že občané tuto novinku vítají," doplnil. Deset míst, kde jsou kontejnery na oleje umístěny, vytipovaly technické služby.

Oleje a tuky musí být podle Černohouse zbavené hrubých nečistot, například zbytků jídla. Vkládat do kontejneru se musí v uzavíratelných plastových nádobách, nejlépe v PET lahvích.

Povinnost sběru jedlých tuků a olejů mají obce až od 1. ledna 2020. V Nymburce byla ale tato služba zajištěna již od roku 2006, kdy mohli lidé chodit s oleji do sběrného dvora.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů