Úterý, 19. března 2024

3D tiskárna na recyklovaný materiál bude mít premiéru na MSV v Brně

3D tiskárna na recyklovaný materiál bude mít premiéru na MSV v Brně

Jedna z největších tiskáren na světě Colossus, která k 3D tisku využívá recyklovaný materiál, se poprvé v Česku představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně. Tiskárna Colossus je zabudována do běžného námořního kontejneru, a tak bude snadno přepravena do expozice společnosti 3Dees Industries, která bude mít na MSV vlastní designový pavilon v rámci takzvaného ,,cirkulárního městečka". Kromě Colossusu však firma návštěvníkům odprezentuje i celosvětově unikátní systém pro 3D digitální výrobu a v praxi jim ukáže, jak funguje průmysl 4.0.

Prudký rozvoj 3D technologií s sebou přináší zcela nové postupy, které dokáží překonat stávající limity výroby za pomoci 3D tisku. O tom se sami mohou přesvědčit i návštěvníci MSV v Brně, kde firma 3Dees předvede jednu z největších tiskáren Colossus určenou k velkorozměrovému tisku dílů. Kromě své velikosti je ale tato tiskárna výjimečná také tím, že plně odpovídá požadavkům cirkulární ekonomiky - k tisku totiž využívá granulát z recyklovaných PET lahví, ze kterého dokáže vytisknout například designovou židli. ,,Židli zvládne Colossus vytisknout už za dvě hodiny. Pro porovnání, běžné 3D tiskárny zpracovávají několik gramů materiálu za hodinu, tato 15 kilogramů za hodinu, a tisknuté díly mohou být velké až dva a půl metru. Kromě designového odvětví tak má Colossus využití i ve stavebnictví nebo v automobilovém průmyslu," vysvětluje Daniel Adam z firmy 3Dees.

Cirkulárním standardům odpovídá také na MSV představená nejproduktivnější 3D tiskárna na světě HP Jet Fusion 5200, která dokáže tisknout stovky až tisíce výrobků za den. Kromě vysoké produktivity je její předností totiž i to, že neprodukuje téměř žádný odpad. ,,Reálnou digitální výrobu si laik mnohdy nedovede dobře představit, proto budeme na veletrhu prezentovat nejen samotné tiskárny, ale i vytištěné předměty a objem dílů, který dokáže unikátní systém tiskáren HP Jet Fusion 5200 aditivní technologií vyrobit. Z hlediska cirkulární ekonomiky je pak skvělé, že ze samotného 3D tisku nezůstává téměř žádný odpad. A ten, který vznikne, je využit pro další tisk, a to v poměru 80 % recyklovaného prášku a 20 % čerstvého," dodává Adam.

Představením těchto digitálních technologií chce firma kromě cirkulárního charakteru poukázat i na možnost rychlejších inovací a využití 3D tisku při sériové výrobě. V Česku totiž stále převládají tradičních výrobní postupy, jako je vstřikolis, a naproti tomu 3D tisk slouží spíše k prototypování. Komplexní průmyslové technologie s vysokou produktivitou jsou tedy zatím v tuzemsku v menšině, aktuálně je už ale využívá například Škoda Auto nebo Invent Medical. Na MSV pak bude k vidění také jízdní kolo české značky Repete, která si ve spolupráci s 3Dees nechala na 3D tiskárně zhotovit několik finálních součástí rámu kola.

Společnost 3Dees představí na MSV v Brně nejen nové 3D technologie, ale zcela nový bude také prostor, ve kterém bude zařízení prezentovat - k dispozici bude mít vlastní designový pavilon. Celá expozice bude na míru připravená nafukovací instalace vyrobená ve Velké Británii, která si klade za cíl posílit inovativní přístup. Tvar ponese stejně jako logo společnosti podobu symbolů 3D a samotný design bude představovat symbolickou organickou strukturu, která je typická pro díly vyrobené moderními aditivními technologiemi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů