Úterý, 19. března 2024

Budou tři biliony korun na energetiku stačit?

Budou tři biliony korun na energetiku stačit?

Zástupci největších energetických firem spolu s vrcholnými představiteli státní správy a evropských institucí se sešli v Ostravě v rámci 10. výročního zasedání International Energy Clubu (IEC). Na odborné úrovni diskutovali o tématech spojených se současným stavem tuzemské i evropské energetiky, mimo jiné o návrhu vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu.

Zasedání zahájil Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu a člen Výboru Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). René Neděla, náměstek ministra pro energetiku na Ministerstvu průmyslu a obchodu, hovořil o přípravách vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu. V této souvislosti připomněl doporučení Evropské komise na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie z 21 na 23 procent. Splnění všech cílů v oblasti energetiky a ochrany klimatu do roku 2030 vyčíslil na tři biliony korun. Možné varianty dalšího rozvoje české energetiky a jejich dopady následně popsal Aleš Tomec, předseda představenstva OTE. Jedním ze závěrů bylo, že případné kompletní odstoupení od jaderných zdrojů by způsobilo velmi výrazné navýšení nákladovosti, dovozní závislost a komplikace při zajištění spolehlivých dodávek elektřiny.

Martin Herrmann, člen představenstva innogy SE, informoval o detailech dělení energetické skupiny innogy v ČR. Zdůraznil, že tato skutečnost neznamená žádnou změnu ve spolehlivosti a bezpečnosti dodávek energií pro její zákazníky. Dávid Hajmán, ředitel Strategie v ČEZ, popsal očekávaný vývoj evropské energetiky v kontextu klimatické politiky EU a jednotlivých států. Martin Záklasník, generální ředitel skupiny E.ON v České republice, hovořil o poptávce po úsporných energetických řešeních u firemních a municipálních zákazníků a zhodnotil potenciál jednotlivých opatření pro zajištění dlouhodobě dostupné, bezpečné a udržitelné energetiky ČR.

Aktuálními plány investic v oblasti energetiky v Moravskoslezském kraji i s ohledem na útlum těžby uhlí se zabýval Jakub Unucka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. Mimo jiné představil i princip cirkulární ekonomiky, který počítá s využitím odpadních zdrojů pro výrobu vodíku. Luboš Pavlas, generální ředitel holdingu Sev.en Energy, se věnoval udržení soběstačnosti ČR ve výrobě elektřiny a tepla po roce 2030 s ohledem na transformaci energetiky jako jedné z klíčových oblastí tuzemské ekonomiky.

Více než polovina času konference byla vyhrazena otevřené diskuzi všech zúčastněných odborníků. Hosté měli rovněž příležitost prohlédnout si provoz společnosti V-NASS, která se zabývá přesnou a technologicky náročnou výrobou strojních dílů, zejména pro jaderné či větrné elektrárny nebo pro podmořskou těžbu ropy.

IEC 2019 se zúčastnilo 67 zástupců ze 44 firem a odborných asociací. Záštitu nad letošním ročníkem převzaly Ministerstvo průmyslu a obchodu, Energetický regulační úřad a Moravskoslezský kraj. Patrony akce se staly Cylinders Holding a innogy Česká republika. Partnersky konferenci podpořily Sev.en Commodities, Skupina ČEZ, Skupina Evropských konzervativců a reformistů, Anacot Capital, E.ON, Energetický a průmyslový holding a Siemens.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů