Čtvrtek, 28. března 2024

Czech Forest: Kůrovec letos způsobí škody za 40 miliard

Czech Forest: Kůrovec letos způsobí škody za 40 miliard

Škody způsobené kůrovcem a suchem podle think tanku Czech Forest za letošek dosáhnou 40 miliard korun. V budoucnu jsou ohroženy smrkové lesy za 600 miliard, upozornila dnes organizace v tiskové zprávě. Šlo by tak o polovinu všech těchto lesů v ČR. Nárůst škod proti předchozím odhadům pro letošní rok asi o čtyři miliardy korun je způsoben dalším propadem cen dříví. Prohlubují se tak existenční problémy vlastníků.

Objem napadeného dříví by měl být letos podle prognózy 30 milionů metrů krychlových. "Z těchto dat byla znaleckým postupem vypočítána částka 36,8 miliardy korun škod na výnosech a z předčasného mýcení porostů. Škody na výnosech jsou oproti předchozímu odhadu vyšší o 3,8 miliardy korun, což je zapříčiněno dalším poklesem cen dříví o 100 až 150 Kč za metr krychlový dle jednotlivých sortimentů," dodává think tank. Ceny jehličnatého dříví jsou tak podle něj často pod výrobními náklady.

Plocha lesů, která byla letos zdevastovaná suchem a kůrovcem, se odhaduje na 66.000 hektarů, náklady na zalesnění by činily zhruba 7,3 miliardy korun. "V přímém ohrožení je aktuálně zhruba 450 milionů metrů krychlových smrkového dříví, tedy polovina porostů v ČR," uvádí studie.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů