Pátek, 19. dubna 2024

Nová platforma pro spolupráci klastrů odpadového hospodářství V4 vznikne na MSV v Brně

Nová platforma pro spolupráci klastrů odpadového hospodářství V4 vznikne na MSV v Brně

Podpis Mezinárodního Memoranda o vzájemné spolupráci klastrů odpadového hospodářství zemí V4 proběhne 10. října v Brně, a to v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV). Tento akt bude součástí konference Fórum Klastrů V4, která si klade za cíl především zlepšit jejich pozici při jednání o podobě legislativy odpadového hospodářství a také posunout spolupráci mezi klastry členských zemi V4.

Klíčovým tématem konference Fórum Klastrů V4 bude letos cirkulární ekonomika, kde zástupci z jednotlivých států nejen, že představí v tomto kontextu svoji činnost, ale i seznámí účastníky konference s konkrétními inovativními přístupy z praxe. Završením této akce pak bude právě podepsání Mezinárodního Memoranda, kterým členové zahraničních klastrů oficiálně naváží spolupráci při zavádění principů oběhového hospodářství v zemích V4. ,,V rámci mezinárodní spolupráce se chceme zaměřit především na výměnu zkušeností jednotlivých států se špičkovými moderními technologiemi či podporu v oblasti legislativy odpadového hospodářství v souladu s evropskými normami. Připravované zákony o odpadech totiž určí charakter celého odvětví odpadového hospodářství nejen v ČR, ale i na celém území Visegrádské čtyřky na roky dopředu. Z toho důvodu je v zájmu všech partnerských klastrů celý proces přípravy pozorně sledovat a společně iniciovat kroky pro lepší prostředí, zdraví i život," vysvětluje RNDr. Radek Hořeňovský, předseda klastru WASTen.

Memorandum se kromě legislativy dotýká i výzkumných a investičních projektů a získávání finančních prostředků z Visegrádských fondů a fondů EU. Současně také podpisem vznikne oficiální platforma, která bude prezentovat zájmy V4 v rámci EU v oblasti odpadového hospodářství. Konkrétní podoba jednotlivých kroků se pak bude projednávat právě v rámci konference Fórum Klastrů V4 jako doprovodný program MSV v Brně. Konference se uskuteční ve čtvrtek 10. října v sále P4, část C + D od 9 do 12 hodin. Je určená určena široké veřejnosti a z důvodu omezené kapacity je potřeba se předem registrovat zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů