Úterý, 19. března 2024

Kodaň jako zelená střecha Evropy. Objevte udržitelné město budoucnosti

Stávka za klima, udržitelný rozvoj, klimatické změny, kompenzace CO2. To je jen pár z hesel, která dnes otřásají základy moderní společnosti...

Kodaň jako zelená střecha Evropy. Objevte udržitelné město budoucnosti

Svou činnost a její dopady přehodnocují jednotlivci, korporace i státy. Samotná města po celém světě podnikají odvážná opatření v oblasti klimatu a vedou ke zdravější a udržitelnější budoucnosti. A v jejich čele stojí Kodaň. Pokud chcete vyrazit na podzimní výlet, právě v Kodani můžete nasát zelenou inspiraci, kterou si odvezete domů!

Udržitelný rozvoj je takový způsob rozvoje lidské společnosti, ve kterém je hospodářský a společenský pokrok v souladu s plnohodnotným zachováním životního prostředí, abychom mohli naši planetu předat dalším generacím zdravou. Oblast tzv. Velké Kodaně je dlouhodobě jedním z nejprogresivnějších regionů v Evropě a do roku 2025 chce být CO2 neutrální.

V Kodani potkáte víc cyklistů než řidičů

Kodaň je skutečným průkopníkem ve vytváření udržitelných, zdravých a obyvatelných měst budoucnosti. Pravidelně se umísťuje v čele žebříčků měst, kde se nejlépe žije, a to zejména proto, že pečuje o městskou zeleň a parky. Ty jsou přes léto doslova zaplněny lidmi, kteří tu odpočívají nebo pořádají pikniky.

I městská cyklistika tu má své pevné místo. Čeho si můžete v Kodani hned všimnout, jsou totiž všude přítomná kola. Místní na nich nejezdí proto, že by museli, je to však levnější, bezpečnější a jeden z nejlepších způsobů dopravy. Kodaň také neustále investuje peníze do zlepšování cyklostezek. Zároveň je to jedno z mála měst, kde funguje metro ve dne v noci. Díky kvalitním a rozsáhlým cyklostezkám a rychlé a dostupné hromadné dopravě tak obyvatelé dánského hlavního města téměř necítí potřebu vlastní osobní vůz a obejdou se bez něj.

Jako turisté si můžete Kodaň projet na kole poměrně jednoduše. Půjčoven kol zde najdete stovky, za doporučení stojí například skvěle hodnocená půjčovna Bycyklen nebo sdílení kol Donkey Republic bike rental. Cena za půjčení kola se pohybuje kolem 100 Kč za hodinu. Mimochodem, jen v Kodani najdete přes 500 kilometrů cyklostezek, v celé zemi je to pak dokonce 12 tisíc kilometrů. Je třeba vyzdvihnout, že na kole máte větší volnost a často i dost ušetříte. Stihnete město prozkoumat rychleji a navíc z perspektivy místních.

Že Kodaň samotná hraje v městské cyklistice, udržitelnosti a zelené mobilitě prim, potvrzuje i plánovaná česká exkurze zástupců vítězných měst soutěže Cykloměsto roku 2019, kteří tento týden jedou ekologickým autobusem FlixBus do Kodaně a Aarhusu vzdělávat se v oblasti udržitelné mobility, infrastruktury a celkového rozvoje.

V Kodani se současně koná i Světový summit starostů C40, kde se setkají starostové a zástupci primátorů zelených měst, experti na změnu klimatu, inovátoři a samotní občané. Města i odborníci zde představí inovativní aktivity a opatření, která vedou ke snížení emisí skleníkových plynů a zlepšení odolnosti klimatu.

Zahrada na střeše? V dnešní době povinnost

Praktickým příkladem udržitelného rozvoje je i kodaňská čtvrť ?restad, kde najdete budovy postavené na rekultivovaných mokřadách, u kterých byla jako součást fasád použitá recyklovaná suť z opuštěných venkovských obydlí. Na stavbu těchto budov byly použity i zbytky odpadního betonu a kilometry přebytečného dřeva ze stavby rozšíření kodaňského metra, jež by byly normálně neekologicky zlikvidovány. Kromě starobylého vzhledu se tak architektům podařilo snížit uhlíkovou stopu domů o 70 procent.

Domy mají navíc střešní a vertikální zahrady zavlažované dešťovou vodou, která slouží i ke splachování toalet. Kodaň se zavázala i k tomu, že všechny střechy nových budov se sklonem menším než 30° musí být pokryty zelení. Jejich hlavní výhodou je to, že dokáží absorbovat velké množství dešťové vody, čímž snižují zátěž odpadního systému. Kromě toho zlepšují kvalitu ovzduší ve městě, pohlcují teplo a snižují tak teplotu, která bývá v betonem a asfaltem zalitých metropolích obvykle vyšší.

Dálkové cestování s minimálním dopadem na klima? Jde to i zeleně

Přes půlku Evropy do Kodaně se můžete dopravit s minimálními dopady na klima, z Prahy třeba přímým autobusových spojem společnosti FlixBus. Většina autobusů ve vozovém parku dopravce splňuje nařízení Euro VI a jsou tak často ještě ekologičtější, než průměrný vlak. FlixBus navíc svým cestujícím nabízí možnost kompenzovat emise CO2 vyprodukované na jejich cestě. Nejpozději do roku 2030 chce mít všechny cesty jeho autobusy, vlaky i veškeré související obchodní aktivity neutrální z hlediska produkce uhlíku.

Dánsko a ostatní severské země Evropy rozhodně patří mezi jedny z dražších destinací. To však neplatí v případě, že pojedete mimo hlavní cestovatelskou sezónu - teď na podzim nebo brzy na jaře. Jízdenky seženete za nižší ceny a také ubytování je v tomto období mnohem levnější.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů