Úterý, 19. března 2024

Aplikace sleduje naplněnost některých pražských kontejnerů

Aplikace sleduje naplněnost některých pražských kontejnerů

Lidé v Praze mohou prostřednictvím aplikace Moje Praha sledovat naplněnost některých kontejnerů na tříděný odpad. Aplikace, kterou provozuje městská firma Operátor ICT (OICT), sbírá data ze senzorů umístěných v popelnicích. Zástupci firmy dnes novinářům řekli, že senzory jsou ve 424 nádobách. V pražských ulicích je zhruba 20.000 nádob na tříděný odpad. Projekt je zkušební, začal v únoru a potrvá rok.

Sběr odpadu ve zhruba dvou třetinách Prahy zajišťuje firma Pražské služby (PSAS), kterou vlastní město. Zbytek metropole obsluhuje AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a její subdodavatelé. Cílem projektu je především sběr dat, která mají pomoci efektivnějšímu plánování sběru odpadu a dalších investic v oblasti odpadového hospodářství.

"Dokážeme jasně identifikovat problematické nádoby, tedy nádoby často zaplněné, ale také nádoby, které se vyvážejí v době, kdy je zaplněnost poměrně nízká. V průměru jsou nádoby zaplněné 19,4 procenta času. Na druhou stranu 24 procent svozů proběhlo ve chvíli, kdy byla nádoba zaplněna z 50 a méně procent," uvedl Benedikt Kotmel z OICT.

V případě, že bude zkušební provoz projektu pozitivně vyhodnocen, měly by se senzory postupně rozšířit do více kontejnerů. V tomto případě bude ale město zřejmě muset upravit smluvní vztahy s odvozovými firmami, které s podobnou optimalizací svozu zatím nepočítají. S ohledem na množství nádob a cenu 100 eur za senzor by to předpokládalo poměrně vysokou investici i ze strany magistrátu.

Projekt je součástí koncepce Smart Prague, se kterou přišlo bývalé vedení magistrátu a která má využívat moderní technologie při řízení města. V minulosti OICT sklidil kritiku například za projekt chytrých laviček či wi-fi sítě na Petříně, která přišla mnohým předražená. "Smart" projekty zatím z větší části fungovaly či fungují ve zkušebním provozu, trvale zavedlo město například modernizovaný systém odbavování v MHD, bezkontaktní platbu jízdného v tramvajích, platformu otevřených dat či aplikaci, která pomáhá lidem s navigací ve Škodově paláci.

Loni lidé v metropoli vyprodukovali 321.183 tun odpadu, o rok dříve to bylo 304.325 tun. Vytříděného odpadu bylo loni 56.949 tun, tedy 18 procent. Nejvíce se třídí papír.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů