Úterý, 19. března 2024

Grand Prix EKOFILMU je poctou poslednímu nosorožci. Česká záchrana zubrů korunována prezidentem festivalu

Grand Prix EKOFILMU je poctou poslednímu nosorožci. Česká záchrana zubrů korunována prezidentem festivalu

Slavnostním předáváním cen vítězným snímkům dnes v pátek 11. října v Brně vrcholí 45. ročník mezinárodního filmového festivalu EKOFILM, který pořádá Ministerstvo životního prostředí. Cenu od mezinárodní poroty si odnáší pět filmů. Hlavní Cenu ministra životního prostředí Richarda Brabce získal americký snímek Kifaru o keňských strážcích posledního severního tuponosého nosorožce. Cenu prezidenta festivalu si odnáší cyklus České televize Češi zachraňují... zubry v Česku.

Vizuálně působivý dokument Davida Hambridge ,,Kifaru" zachycuje čtyři roky života keňských ochranářů, a umožňuje tak divákům prožít radosti i strasti jejich práce, a zároveň být svědky vymření jednoho druhu, konkrétně severního poddruhu bílého nosorožce. Přestože se odehrává v africké Keni, má díky nosorožcům chovaným kdysi ve Dvoře Králové přímou vazbu i na Českou republiku. V příběhu umírajícího Súdána - posledního zástupe mužské linie - se zároveň nejlépe odráží heslo letošního Ekofilmu - příroda je naše společné dědictví a když jednou zmizí, již nic ji nevrátí zpět.
,,Je to film, který nechcete vidět, ale víte, že musíte. Je to film o kolektivní vině, protože za vymření tohoto konkrétního druhu může jedině člověk, nikdo jiný. Ale snímek je současně velmi naléhavý v tom, jak každému z nás sahá hluboko do svědomí. Především proto, jestli opravdu pro ochranu přírody a životního prostředí děláme dost a jestli konkrétně my sami nemůžeme dělat více," komentuje výběr letošního favorita šéf rezortu životního prostředí Richard Brabec, jehož ocenění do USA putuje.
Český zástupce v soutěži z televizního cyklu Češi zachraňují... se nově pyšní Cenou prezidenta festivalu Ladislava Mika. Příběh vypráví snažení biologa Miloslava Jirků a žurnalisty Dalibor Dostála, kteří se vrhli do odvážného experimentu s cílem navrátit velké kopytníky do opuštěného vojenského újezdu u Milovic.
,,Návrat zubrů, praturů či divokých koní na naší přírody je sám o sobě velmi zajímavý, ale především ukazuje cestu, jak díky přírodním procesům vrátit do naší krajiny hmyz nebo jiné bezobratlé. Film ukazuje jednu z cest jak obnovit některé ekosystémy přirozenou cestou a ještě získat možnost sledovat původní velkou faunu,"komentuje festivalový prezident Ladislav Miko.
,,Dokumentární filmy o ochranářských projektech, které vracejí vzácné druhy živočichů zpátky do přírody, pro nás byly před lety jedním ze zdrojů inspirace. Jsme moc rádi, že díky snímku Zdeňka Suchého a Dana Bárty nyní další lidé i organizace uvažují o tom, jak se zapojit do záchrany zubra evropského," dodává Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Ten za svůj výjimečný počin letos obdržel také prestižní ekologickou Cenu Josefa Vavrouška.
V kategorii Krásy přírody triumfoval norský zástupce Královna mizející říše, který zobrazuje dramatické změny ekosystému na Špicberkách v důsledku změn klimatu, a to optikou lední medvědice Frost. ,,Prostřednictvím rodiny ledních medvědů sledujeme příběh evropského severu, tolik ohroženého klimatickou změnou. To vše cestou naprosto úchvatných obrazů, které filmaři sbírali čtyři roky, často ve třicetistupňovém mrazu. Určitě film, který by měl vidět každý, komu na biodiverzitě zaleží," zdůvodňuje výběr Ladislav Miko.
Cena v sekci Středoevropské filmy míří ke slovenským sousedům za počin Stín Jaguára. V tom Pavol Barabáš odkrývá svět jedněch z posledních přírodních indiánů Hodi na této planetě. Kategorie Krátké filmy nabídla přehlídku osmi kraťasů. Jejím vítězem se stal dokument Ukradené opice z americké produkce. Ten představuje nové způsoby boje proti nezákonnému obchodování se zvířaty.
Letošní snímky letos vedle Ladislava Mika hodnotil česko-novozélandský filmový režisér Michael Havas, popularizátor environmentální osvěty Milan Hulán, dokumentaristka Olga Menzelová, ochranářka Blažena Hušková, režisér Jan Svatoš, držitel Českého Lva Martin Čech a Irene Lucius, ředitelka Světového fondu na ochranu přírody (WWF) pro střední a východní Evropu.
Všechny vítězné filmy mají návštěvníci festivalu možnost vidět v rámci Velké filmové soboty v univerzitním kině Scala. Registrace na jednotlivé projekce probíhá na www.ekofilm.cz a vstupné je zdarma.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů