Úterý, 19. března 2024

EEA: Špinavý vzduch může v EU za 400.000 předčasných úmrtí

EEA: Špinavý vzduch může v EU za 400.000 předčasných úmrtí

Špinavé ovzduší bylo v roce 2016 v Evropě příčinou 400.000 předčasných úmrtí, vyplývá ze zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), na kterou se dnes odvolává agentura Reuters. Novější data nejsou k dispozici. Téměř každý Evropan, který bydlí ve městě, je navíc vystaven úrovni znečištění, která přesahuje příslušné limity.

"Znečištění vzduchu je v současné době největším rizikem pro zdraví lidí," píše se v dokumentu. Jeho autor Alberto González Ortiz uvedl, že počet nebezpečných částic v ovzduší evropských měst se sice snížil, neklesá ale podle něj dostatečně rychle. "Ještě jsme nedosáhli standardů Evropské unie a samozřejmě jsme ještě vzdáleni standardům Světové zdravotnické organizace (WHO)," dodal Ortiz.

Unijní předpisy v současnosti požadují, aby členské státy vyhodnocovaly různé ukazatele úrovně znečištění ovzduší, především v městských oblastech, a podnikly opatření, pokud jsou příslušné meze překročeny.

Předloni například 16 z 28 zemí EU - mezi nimi Francie, Belgie, Nizozemsko, Španělsko, Německo a Británie - nahlásily minimálně jeden případ vyšší koncentrace oxidu dusičitého, než je celounijní průměr za rok. Tato škodlivina se do atmosféry uvolňuje například z výfuků aut a působí potíže hlavně v městských aglomeracích.

Důležité pro zlepšení kvality městského vzduchu je tedy podle Ortize omezení počtu aut. "Když bojujeme proti znečištění vzduchu, bojujeme zároveň proti změnám klimatu a proti hluku, a za zdravější životní styl, čímž získají všichni," uvedl Ortiz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů