Úterý, 19. března 2024

Německo kvůli klimatu zdraží letenky a zlevní lístky na vlak

Německo kvůli klimatu zdraží letenky a zlevní lístky na vlak

Německá vláda schválila kroky, které tvoří důležitou část jejího programu ochrany klimatu. Má se zvýšit například zdanění letenek, jízdenky na vlak mají naopak zlevnit, informovala agentura DPA o opatřeních, která by ještě do Vánoc měl potvrdit parlament. Svým balíčkem opatření na ochranu klimatu, schváleným už před týdnem, chce spolková vláda docílit splnění ambiciózních klimatických cílů, které si předsevzala k roku 2030.

Německá vláda usiluje mimo jiné o to, aby více lidí jezdilo vlakem místo automobilem. Daň z přidané hodnoty na jízdenky na dálkové vlakové spoje má proto klesnout ze současných 19 procent na sedm procent.

Více zdaněny naopak mají být od 1. dubna 2020 letenky. Například daň na letenku do evropských destinací má vzrůst o 5,65 eura (zhruba 145 korun) na 13 eur, pokud spoj startuje z německého letiště. U letů do 6000 kilometrů má zdanění vzrůst o zhruba deset eur na 33 eur. Ještě delší lety budou zatíženy daní ve výši téměř 60 eur, což je o téměř 18 eur více než dosud.

Kromě toho dnes kabinet schválil zásadní body k plánovanému zpoplatnění skleníkového plynu CO2 prostřednictvím systému národních emisních povolenek. Paliva z ropy, zemního plynu a později i z uhlí mají podražit, například benzin podle agentury DPA o zhruba tři centy na litr.

Lidé, kteří ve svém domě provedou izolaci zdí nebo střechy a vymění okna, dveře nebo topení, mají být po tři roky daňově zvýhodněni. Tato a další opatření by měl už příští týden začít projednávat Spolkový sněm.

Německá vláda chce sérií opatření k ochraně klimatu a snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) dosáhnout splnění svého klimatického cíle pro rok 2030. Tím je snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Odborníci i aktivisté považují takzvaný klimatický balíček za nedostatečný.

Už nyní je totiž jasné, že Německo nesplní ani své emisní cíle pro rok 2020. Berlín původně plánoval, že do příštího roku emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 sníží o 40 procent. Do konce loňského roku ale klesly jen o 30,6 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů