Úterý, 19. března 2024

LRV opět projednala odpadové zákony, ty na vládu po mnoha problémech nakonec doputují

LRV opět projednala odpadové zákony, ty na vládu po mnoha problémech nakonec doputují

Dne 17.10. projednala Legislativní rada vlády opět všechny čtyři návrhy z balíku nové odpadové legislativy z dílny MŽP.

Po neúspěšném pokusu z 19. září, kdy byla ke všem čtyřem zákonům sdělena ze strany členů Legislativní rady vlády (LRV) široká kritika, s požadavkem na skutečně poměrně obsáhlé přepracování jednotlivých předloh, byl průběh dnešního jednání LRV výrazně jiný, takový "klidnější"...

Před měsícem LRV zdůrazňovala také jednoznačnou potřebu rozsáhlejšího doplnění analýzy dopadů na občany, obce a firmy, včetně analýzy samotné potřebnosti řady nově navrhovaných povinností. Bylo zároveň sděleno, že nutné doplnění je takového rázu, že si vyžádá skutečně nemalou časovou dotaci (více zde). Bylo kritizováno rovněž množství povinností v nových zákonech, které jsou stanoveny nad rámec požadavků EU (tzv. goldplating) a řada dalších věcí. To však bylo zaříjové jednání.

Na čtvrtečním (říjnovém) jednání kupodivu Legislativní rada vlády nakonec jednotlivé návrhy z balíku nové odpadové legislativy propustila na vládu. Nutno přiznat, že po kritických závěrech z prvního jednání takto rychlý vývoj řada odborníků opravdu nepředpokládala. V zákonech totiž stále trvá řada nevyjasněných a problematických věcí, na které LRV minule hlasitě upozornila. Ale takový je aktuální výsledek.

Odpadové zákony tedy dnes prošly Legislativní radou vlády, je však otázka, zda je to vzhledem k předchozímu vývoji a faktickému obsahu návrhů zákonů dobrá zpráva pro budoucí uživatele tohoto zákona, tedy i pro všechny původce odpadů.

Nejen, že v zákonech zůstala řada nejasností, které tak trochu navazují na oněch 3000 připomínek z meziresortního připomínkového řízení, ale LRV kupodivu rovněž rezignovala na jí samotnou před měsícem vyžadované nutné široké doplnění analýzy dopadů. Přitom provedené analýzy reálného budoucího vývoje ukazují, že současné znění návhrů znamená pro lidi i pro firmy výrazné a přitom zbytečné zdražení.

Co je však ještě podstatnější je fakt, na kterém se shodli i účastníci velmi dobře obsazeného semináře ve sněmovně k nové odpadové legislativě, který se konal dne 1.října. A sice, že v zákonech zcela chybí jakákoli podpora recyklace, ke které jsou stanoveny závazné evropské cíle. Je to velká škoda - zákony sice nepochybně zajistí odklon odpadů ze skládek, ale jen na cestu jejich spálení/energetického využiití. To však není v předepsaných cílech EU. Tam výrazně dominuje recyklace. Recyklace však stále v návrhu nové české odpadové legislativy zůstává zcela bez podpory. V zákonech není na její rozvoj a potřebnou systémovou podporu jediný nástroj. Přitom za příštích 15 let máme do recyklace nasměrovat za rok o 1,43 milionů tun komunáních odpadů více. Jak se to udělá, to vláda zatím kupodivu neřeší a neumí to vysvětlit. Nová evropská legislativa nepochybně nastavena pro recykalci je. Pro koho je však vlastně nastavena ta česká, to je otázkou, když pro recyklaci zde nástroje nejsou.

Proto je pravděpodobně jediná možnost, jak dát zákony do souladu s cíli EU nyní ve sněmovně, kam zákony poputují... času ale není mnoho.


Zdroj: Ing. Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů