Čtvrtek, 25. dubna 2024

MŽP vyzve myslivce a rybáře k dobrovolnému odchodu od olova

MŽP vyzve myslivce a rybáře k dobrovolnému odchodu od olova

Ministerstvo životního prostředí plánuje v příštím roce vyzvat myslivce a rybáře, aby dobrovolně přešli na bezolovnaté střelivo při lovu zvěře a bezolovnaté zátěže při lovu ryb a přispěli svými zkušenostmi k diskusi o odklonu od používání jedovatého olova. O dva roky později chce uzavřít s myslivci, rybáři a ochránci přírody memorandum o dalším postupu. Uvádí to ve strategii nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů pro příštích deset let s tím, že vyloučení olověných broků z lovu vede relativně rychle ke snížení rizika otrav.

Před měsícem Sněmovna odmítla snahu plošně zakázat v EU olověnou munici, přičemž zákaz by se měl podle navrhovaných unijních pravidel týkat i rybářských olůvek. Podle ministrů by plošný zákaz ohrozil obranyschopnost země. Sněmovna tak reagovala na zprávu Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), která doporučila olovo ve střelivu a rybářství zcela zakázat a socioekonomické dopady označila za přijatelné. Na předkládání připomínek agentura stanovila lhůtu do půlky letošního prosince.

Podle kritiků záměru neexistuje vhodná alternativa olověného střeliva. Argumentují tím, že užívání střel z oceli, mosazi, bismutu nebo wolframu by zhoršilo bezpečnost střelby a až několikanásobně ji prodražilo.

Autoři strategie, kterou má ČTK k dispozici, nicméně uvádějí, že náhrada olověných broků netoxickými alternativami je považována za jediné dlouhodobé řešení, které významně redukuje otravy volně žijících živočichů související s používáním olověného střeliva. "V Evropské unii se odhaduje, že při lovu zvěře se do prostředí vnáší 18 až 21 tisíc tun olova ročně, z čehož asi 14.000 tun dopadá do suchozemských stanovišť a zbytek do mokřadů. V případě rybářských olůvek se uvádí vnos dalších dvou až šesti tisíc tun olova ročně," uvádí strategie. Současně počítá s přípravou českých analýz a rešerší.

Jako příklad dává strategie pozitivní zkušenosti ze zemí s dlouholetou loveckou tradicí, které přešly na alternativní střelivo, například v Dánsku se tak stalo před dvaceti lety.

Strategii, kterou v blízké době projedná vláda, připravilo ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s resorty zemědělství, vnitra a spravedlnosti, Českomoravskou mysliveckou jednotou a Českou společností ornitologickou.

Dokument se vedle olověného střeliva věnuje problematice otrávených návnad a dalších způsobů nelegálního zabíjení, otravám insekticidy a škodlivému vlivu veterinárních léčivých přípravků na volně žijící živočichy. Strategie má vytvořit rámec pro prevenci a řešení případů nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů. Jedním z navrhovaných opatření je vytvoření evidence zabitých živočichů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů