Pátek, 29. března 2024

Vědci: Opice pomohou k ekologičtější produkci palmového oleje

Vědci: Opice pomohou k ekologičtější produkci palmového oleje

Opice by mohly přispět k tomu, aby pěstování palem olejných méně zatěžovalo životní prostředí. Zjistili to vědci z Německa a Británie při výzkumu na plantážích v Malajsii. Makakové vepří totiž rádi požírají krysy, které napadají kořeny palem, a díky tomu mohou pěstitelé používat méně pesticidů, napsali výzkumníci v článku zveřejněném v časopise Current Biology.

Vědci sledovali chování makaků vepřích na palmových plantážích v Malajsii. Podle nich tyto opice cíleně vyhledávají u kořenů stromů hlodavce, které pak požírají. Skupina čítající zhruba deset makaků sežrala během roku více než 3000 krys. Snížilo se tak množství přípravku k hubení hlodavců, které museli producenti palmového oleje používat. Jed na krysy je drahý a zároveň tráví i jiné živočichy než škodlivé hlodavce.

Makakové podle studie sice pojídali i plody palem, ale v relativně malém množství. Podle výzkumu snědly opice méně než procento celkové sklizně. Krysy by přitom pěstitele olejných palem připravily asi o deset procent výnosu. Pravidelné "návštěvy" makaků vepřích na malajsijských plantážích dokázaly podle vědců snížit populaci krys až o 75 procent.

Vědci nyní chtějí díky svému objevu přispět k ekologičtějšímu pěstování palem olejných. Vzniknout by měly koridory pro volně žijící živočichy, které by nechránily jen makaky, ale celkově zvýšily biodiverzitu v okolí palmových plantáží.

Malajsie je se zhruba šesti miliony hektarů půdy, které se využívají k pěstování palem olejných, považována spolu s Indonésií za hlavního producenta palmového oleje. Olej se používá po celém světě do množství produktů, od kosmetiky po potraviny.

Odvětví palmového oleje je cílem celosvětové kampaně ochránců přírody a lidských práv, kteří tlačí na spotřební firmy, aby přestaly nakupovat od producentů zapojených do odlesňování a vykořisťování zaměstnanců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů