Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha rozdělí v rámci podpory čisté energie 5,86 milionu Kč

Praha rozdělí v rámci podpory čisté energie 5,86 milionu Kč

Pražský magistrát letos rozdělí 5,86 milionu korun mezi projekty na výměnu a rekonstrukce topení. Magistrát tak chce podpořit zlepšení stavu ovzduší. Peníze půjdou na 236 projektů, jejichž hodnota nepřesáhne 200.000 korun. Vyplývá to z dokumentu, který na svém dnešním mimořádném jednání schválili pražští radní. S jednotlivými příjemci dotace město uzavře do konce letošního roku smlouvu. Celkem letos v programu Čistá energie Praha rozdělí 20 milionů.

Pražané mohli žádat o peníze na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Vedle toho podporu získají i ti, kteří chtějí vyměnit plynové kotle za tepelná čerpadla nebo lokální topidla jako přímotopy či WAW za centrální vytápění.

Největší částku ze zmíněných téměř šesti milionů dá město na výměnu kotlů či rekonstrukci centrálních kotelen, a to zhruba 5,2 milionu korun. Na přeměnu topidel jako WAW či přímotopů a na výměnu zdrojů na pevná paliva vydá po 240.000 korunách. Zbytek půjde na instalace tepelných čerpadel.

V letech 1994 až 2018 podpořila Praha přes 49.000 projektů za zhruba 599 milionů korun. Největší přínos měl program podle dokumentu v letech 1994 až 1997, kdy lidé vyměnili kotle na tuhá paliva za ekologičtější v téměř 30.000 domácnostech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů