Úterý, 19. března 2024

Revoluční HP Elite Dragonfly - ultralehký notebook, který myslí i na ekologii

Revoluční HP Elite Dragonfly - ultralehký notebook, který myslí i na ekologii

Je lehký jako vážka a navíc i ekologický. O čem je řeč? O nedávno představeném notebooku Elite Dragonfly od společnosti HP, který je revoluční hned v několika směrech. Vedle neuvěřitelně nízké váhy, která nedosahuje ani jednoho kilogramu, se může pyšnit titulem ,,první notebook, jehož části pochází z plastů, které by jinak skončily v oceánech." HP tím dává jasně najevo, že to s ekologií myslí opravdu vážně.

Slovo ,,dragonfly" lze v češtině přeložit jako ,,vážka" a toto přízvisko nebylo pro novinku od HP vybráno rozhodně náhodou. Pro vážky je totiž typické, že jsou sice velmi lehké, ale zároveň velmi výkonné a vytrvalé. To platí pro 13,3palcové laptopy HP Elite Dragonfly bezezbytku, když nabízí kromě velkého výkonu a nízké váhy také baterii, která dokáže vydržet v provozu bez nabíječky déle než 24 hodin.[iii] Díky své výdrži je tento notebook nejlepším vytrvalcem ve své třídě.[iv]

Notebook HP Elite Dragonfly je tak jako stvořený pro náročné uživatelé, kteří potřebují být maximálně mobilní. Už žádné neustálé nabíjení či problém s váhou zavazadla při cestě letadlem.

Nový HP Elite Dragonfly je však speciální i v jiném ohledu. Jedná se totiž o první notebook na světě, jehož součástky pochází z plastového odpadu, u kterého je velké riziko, že by jednoho dne skončil v oceánu. K dnešnímu dni HP nashromáždilo více než 450 tun takových plastů v oblasti ostrovního státu Haiti.

Pro HP je životní prostředí klíčovým tématem

Že to společnost HP myslí s ochranou životního prostředí opravdu vážně dokazuje i nedávno navázané partnerství se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). V rámci spolupráce s WWF se firma HP zavázala, že přispěje částkou 11 milionů dolarů (přes 250 milionů korun) k obnově a ochraně 200 tisíc akrů deštných pralesů, což se rovná rozloze amerického New Yorku.

Cena a dostupnost[v]:

? HP Elite Dragonfly bude v České republice v prodeji od listopadu za cenu začínající na částce 46 990 Kč.


[i] Počáteční hmotnost nižší než 1 kg je k dispozici pouze v určitých konfiguracích.

[ii] Na základě interní analýzy HP ze srpna 2019. Komponent krytu reproduktoru notebooku je vyrobený z 5 % z odpadního plastu - srpen 2019.

[iii] Až 24 hodin a 30 minut na správně nakonfigurovaném počítači HP Elite Dragonfly s procesorem Intel(R) Core (TM) i5, 8 GB RAM, bez WWAN, 128 GB SSD, panelem FHD a Intel(R) Wi-Fi 6 ZX200 + BT5 (802.11 ax 2x2, non -vPro (TM)). Výdrž baterie Windows 10 MM14 se liší v závislosti na různých faktorech, včetně modelu, konfigurace, načtených aplikací, funkcí, použití, bezdrátové konektivity a nastavení správy napájení. Maximální kapacita baterie se přirozeně snižuje s časem a používáním. Další podrobnosti naleznete na adrese www.bapco.com.

[iv] Srovnání s kompaktními konvertibilními pracovními 13palcovými počítači s procesorem 8th Gen Intel(R) Core(TM) i U series, Windows Pro OS, vPro(TM) a konvertibilní konstrukcí bez možnosti samostatného tabletu pod 59 kubických palců - září 2019.

[v] Odhadovaná maloobchodní cena. Reálné ceny se mohou lišit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů