Úterý, 19. března 2024

Vyšší průtok v řekách snížil dopad úniku chemikálií na přírodu

Vyšší průtok v řekách snížil dopad úniku chemikálií na přírodu

Vyšší průtok v řekách, který Povodí Vltavy zajistilo vodou z přehrad, snížil dopad úniku chemikálií z výrobní firmy v Klatovech na přírodu. Nyní už je znečištění na dolní Vltavě na hranici zjistitelnosti, informoval dnes ČTK mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Chemikálie unikly v noci ze 7. na 8. října nejprve do Drnového potoka a postupně pak do Úhlavy, Berounky a Vltavy. Zřejmě šlo o impregnační látku. Případem se zabývá policie. Povodí všechny toky detailně monitorovalo a zvýšilo průtoky z vodních nádrží, aby se nebezpečné látky naředily.

"Jedině díky existenci vodních nádrží v území povodí Vltavy, bylo možné jejich zásobu vody využít k naředění znečišťující látky v potřebné míře a zabránit tak nedozírným ekologickým škodám. Od chvíle, kdy vodohospodáři začali nadlepšovat průtok na Úhlavě z nádrže Nýrsko, následně pak z Hracholusk a na dolním toku Vltavy i z Vltavské kaskády, uvolnili ve prospěch eliminace této havárie téměř 20 milionů metrů krychlových vody," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Průtoky na Úhlavě i celé Berounce jsou teď na přirozených (nízkých) stavech a odpovídají aktuálně přibližně 30 až 40 procentům dlouhodobého normálu pro měsíc říjen.

"Na základě operativního vyhodnocování havarijního monitoringu jsme pravidelně informovali odběratele povrchové vody o jeho výsledcích, aby se včas pozastavily odběry po dobu, než projde místem odběru kontaminace," uvedl ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Množství vody, kterým byly nadlepšeny průtoky kvůli naředění chemikálií, podle něj odpovídá tomu, jako kdyby byla vypuštěna téměř celá vodárenská nádrž Nýrsko nebo vodní nádrž Hněvkovice či polovina vodní nádrže Hracholusky.

Výsledky rozboru posledních vzorků vody podle Povodí Vltavy potvrzují klesající koncentraci znečištění a na dolní Vltavě jsou koncentrace znečišťující látky po naředění zvýšeným odtokem z nádrží Vltavské kaskády na hranici stanovitelnosti dostupnými analytickými metodami. Na Vltavě u Zelčína byl ukončen odběr vzorků vody v režimu havarijního monitoringu.

O havárii bylo prostřednictvím Mezinárodní komise pro ochranu Labe informováno i Německo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů