Úterý, 19. března 2024

Aktivisté obsadili rypadlo Lomu Vršany, na místě je policie

Aktivisté obsadili rypadlo Lomu Vršany, na místě je policie

Rypadlo hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku obsadili dnes ráno aktivisté. Protestují proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Na místě je policie. Osm lidí vylezlo na skrývkový bagr na Slatinické výsypce. Bagr byl v tu dobu mimo provoz, řekla ČTK Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Se.ven Energy, které patří lom. Policie ČTK na místě řekla, že aktivisté přes výzvy odmítají slézt a hrozí jim pokuta.

Podle prohlášení, jež má ČTK k dispozici, jde o skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, "jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk". "Jasně říkáme ne prodeji Počerad, ne výjimce pro Chvaletice. Je potřeba obě elektrárny bezodkladně zavřít a s nimi i lom Vršany," uvádí se v manifestu.

Elektrárna Počerady je mezi Louny a Mostem a svým instalovaným výkonem pět x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZ smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let a součástí byly i dvě opce na prodej elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít v roce 2015. Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem. O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku.

Do skupiny Se.ven Energy nyní patří hnědouhelná elektrárna Chvaletice, kterou dříve ČEZ také vlastnil. Žádosti elektrárny o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku vyhověl v létě Pardubický kraj. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun.

Jedna z aktivistek, jež nechtěla být jmenována, Českému rozhlasu řekla, že na rypadlu je osm lidí. Důvodem protestu je nesouhlas s nečinností a protiaktivními kroky v klimatické krizi. "Pardubický kraj schválil výjimku pro elektrárnu Chvaletice, za pár dní by mělo vyjít potvrzení této výjimky a my jsme chtěli udělat tlak, aby se to nestalo," řekla.

Podle organizace Arnika zvýšila loni chvaletická elektrárna emise rakovinotvorných látek, skleníkových plynů a rtuti, zaznamenala nejvyšší nárůst škodlivin ze sledovaných firem. Tykačova firma uvedla, že díky modernizaci snižuje emise znečišťujících látek. Loni ale vyrobila rekordní množství elektřiny, a tak se celkové množství některých látek zvýšilo.

Nejvíce skleníkových plynů vypustily do ovzduší podle žebříčku elektrárny ČEZ - Počerady, Prunéřov a Tušimice. Patří totiž mezi největší výrobní provozy v republice.

Skupinka dnes protestujících mladých lidí je součástí českého klimatického hnutí. "Akce, které probíhají v rámci klimatického hnutí, podporujeme, ale podle nás je situace opravdu vážná, a myslíme si, že se o tom pouze mluví. Tak jsme to chtěli touhle formou dát najevo. Vylezli jsme nahoru, aby náš hlas byl opravdu slyšet," řekla ČTK aktivistka.

Ve skupině jsou podle ní studenti i pracující. Jsou si vědomi postihu, který je čeká. "Ta situace je podle nás natolik vážná a strašně dlouho o tom slyšíme jen mluvit a nic se neděje, že jsme se po zvážení všech rizik rozhodli pro toto řešení," řekla. Zatím neví, jak budou postupovat, pokud na jejich podmínky nikdo nepřistoupí.

Podle mluvčí Se.ven Energy obsadili protestující kolesové rypadlo K800 vysoké 31 metrů a 75 metrů dlouhé. "Událost jsme nahlásili Obvodnímu báňskému úřadu i policii, kterým při dalším postupu poskytneme maximální součinnost. V těchto případech je pro nás vždy nejvyšší prioritou bezpečnost a zdraví všech, kteří se v daném prostoru pohybují," uvedla Sáričková Benešová.

Policie přijala hlášení o protestu kolem 06:00. "Na místě jsou mostečtí policisté a policisté speciální pořádkové jednotky. Policie opakovaně vyzvala účastníky této akce, aby opustila těžební stroj," řekla ČTK mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Účastníci ale na vyzvání nereagují. Jejich požadavkem prý je, aby s nimi udělala rozhovor Česká televize. Policie místo zajistila, aby zabránila v přístupu dalším aktivistům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů