Úterý, 19. března 2024

Kvůli dovozu odpadu z Itálie hlídkují v Doksech celníci

Kvůli dovozu odpadu z Itálie hlídkují v Doksech celníci

V Doksech na Českolipsku hlídkují už druhý týden celníci, policisté a městští strážníci, důvodem je dovoz odpadu z Itálie. Do bývalé sodovkárny ho kamiony navezly tuny. Dva polské kamiony s odpadem minulý týden celníci zadrželi a odstavili, v současné době se jedná o odvozu odpadu zpět do země původu. Od zadržení kamionů minulé úterý žádné další do Doks nepřijely, zvýšený dohled ale pokračuje, řekl dnes ČTK mluvčí celní správy v Libereckém kraji Martin Stočes.

Robert Topiarz, jednatel firmy Globodera Group, která v areálu působí, odmítá, že by šlo o porušení zákona. Serveru Deník.cz řekl, že společnost v areálu v Doksech zajišťuje materiál z recyklovatelného plastového odpadu. "Jedná se tedy pouze o bezpečný recyklovatelný odpad. V žádném případě se nejedná o směsný, komunální či nebezpečný odpad," uvedl Topiarz a dodal, že areál je uzpůsoben ke zpracování a skladování plastových odpadů a má řádné povolení k nakládání s plastovými odpady.

Místní městský úřad je ale dovozem odpadů do areálu v blízkosti Máchova jezera znepokojen. "Bohužel jako samospráva nemáme pravomoci jakkoliv zasahovat. Nic jsme nikdy nepovolili, dokonce nemáme možnost nic povolovat, ani nic zakazovat," řekla ČTK starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj). Firma, která v areálu podniká, podle ní slibovala zprovoznit recyklační linku na plasty, která tam už je. "K vydání povolení dostali několik podmínek, vůbec nás nenapadlo, že začnou něco nelegálního dělat před samotným vydáním povolení," dodala starostka.

Na kamiony mířící do areálu upozornili lidé z okolí. "Podle dokladů směřoval odpad do Ostravy, skončil ale v Doksech," doplnil Stočes. Po zkušenostech z minulosti, kdy se do kraje nelegálně navážel odpad z Německa, jsou podle něj celníci pokud jde o odpad velmi ostražití. Nedávno řešili dovoz odpadů do skladu ve Smržovce. Šlo o tříděné plasty z Británie, které mířily na recyklační linku. "Tam už budeme ukončovat kontrolu a máme informaci, že odpady už byly odvezeny k využití," doplnila vedoucí oddělení odpadového hospodářství oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Liberec Danuše Hráská.

V Doksech ale nejde o tříděný odpad, který by se měl v Česku zpracovat, v odpadu byly podle Hráské i jiné příměsi jako kovy, skelná vata nebo lepenka. "Přivezla to společnost, která podniká v Ostravě - Bohumíně a dovezly to polské kamiony. V současné době probíhá kontrola u této společnosti. Požadujeme předložit doklady, protože pochybujeme, že to byla povolená přeprava odpadu," řekla dnes ČTK Hráská. Pokud by se potvrdilo, že firma porušila zákony, hrozí jí pokuta až 50 milionů korun.

Liberecká inspekce zatím udělila nejvyšší pokutu za odpad 28 milionů korun firmě Nisa Recykling, a to v případě skládky německého odpadu v Bulovce na Liberecku. I tam se před 15 lety začaly navážet tuny odpadů údajně k recyklaci. Zpracováno však bylo podle odhadů ČIŽP jen něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Firma měla odpad do roku 2009 zlikvidovat, nakonec se o to ale musel postarat Liberecký kraj. Likvidace zhruba 9000 tun odpadu trvala dva a půl roku a přišla na více než 16 milionů korun. Polovinu zaplatili Němci, zbytek Státní fond Životního prostředí a kraj.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů