Úterý, 19. března 2024

Firma provozovala stacionární zdroje znečišťování ovzduší bez povolení provozu. Dostala pokutu 200 tisíc korun

Firma provozovala stacionární zdroje znečišťování ovzduší bez povolení provozu. Dostala pokutu 200 tisíc korun

Společnost CIKAUTXO CZ s.r.o. se sídlem v Kokoníně (Jablonec nad Nisou), provozovatel stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Oblastního inspektorátu Liberec, pokutu 200 tisíc korun. Za to, že tyto zdroje provozovala bez povolení provozu a tím porušila zákon o ovzduší.

,,V březnu 2019 jsme zahájili kontrolu plnění povinností provozovatele stacionárních zdrojů znečišťování stanovených zákonem o ochraně ovzduší. Ze zjištění vyplývá, že obviněný provozoval tyto zdroje bez povolení provozu v době od 1. 1. 2018 do 16. 8. 2018 a jeden ze zdrojů až do února 2019, což považujeme za porušení povinností," řekl Martin Kmoch, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Inspekce je oprávněna v rámci své působnosti dozírat na dodržování ustanovení zákona o ochraně ovzduší a předpisů vydaných podle něj. Obviněný si podle inspektorů neověřil (např. dotazem u orgánů ochrany ovzduší), zda splňuje všechny povinnosti provozovatele stacionárních zdrojů daných platnou legislativou, ačkoli tak učinit měl a mohl. Obecná znalost zákona o ochraně ovzduší je jeho povinností. Firma CIKAUTXO CZ s.r.o. nevynaložila veškeré úsilí, aby porušení zákona zabránila.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů