Úterý, 19. března 2024

Společnost AGT-AGROGAST dostala pokutu 150 tisíc za úniky závadných látek ze svého areálu v Blšanech u Loun

 Společnost AGT-AGROGAST dostala pokutu 150 tisíc za úniky závadných látek ze svého areálu v Blšanech u Loun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti AGT-AGROGAST, s.r.o. Z biofermentačního střediska firmy v Blšanech u Loun unikaly látky závadné vodám a nekontrolovatelně zasakovaly do půdy. Navíc provozovatel s těmito závadnými látkami - výluhy ze slámy a drůbežím trusem - nakládal bez schváleného havarijního plánu, čímž porušil vodní zákon.

Inspektoři byli v areálu firmy během roku 2018 celkem na čtyřech kontrolách. Zjistili, že závadné látky vytékaly například z haly s uskladněnou slámou a drůbežím trusem, která měla poškozenou střechu. ,,Do haly tak stékala srážková voda, smísila se s uskladněným materiálem, a protože hala měla navíc i poškozené stěny, tak tyto závadné látky z haly vytékaly ven na okolní pozemky," popsal Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Podle vodního zákona je přitom každý, kdo zachází se závadnými látkami ve větší rozsahu povinen učinit odpovídající opatření, aby nevnikly do povrchových a podzemních vod, neunikly do půdy a nedocházelo k jejich nežádoucímu smísení se srážkovými vodami.

Odebrané vzorky vod, například z kaluže na pozemku, prokázaly silné znečištění organickými látkami. ,,Jako přitěžující okolnost inspekce vyhodnotila to, že činnost ve středisku probíhala až do doby kontroly bez havarijního plánu. O jeho schválení firma požádala Městský úřad Louny až po naší kontrole," dodal Grund.

Společnost AGT-AGROGAST se proti uložené pokutě odvolala, Ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo. Sankce je pravomocná.

Závadné látky uniklé z biofermentačního střediska společnosti AGT- AGROGAST v Blšanech u Loun.

Závadné látky uniklé z biofermentačního střediska společnosti AGT- AGROGAST v Blšanech u Loun.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů