Úterý, 19. března 2024

Sezóně, lokálně a chutně. Nový e-book plný inspirace

Kromě rostlinné stravy je v současnosti obrovským trendem ve stravování i výběr sezónních potravin...

Sezóně, lokálně a chutně. Nový e-book plný inspirace

Nakupování ovoce a zeleniny podle ročních období je skvělou příležitostí, jak lépe porozumět potřebám svého těla i naší planety. Jakmile si uvědomíte benefity sezónní rostlinné kuchyně, velmi rychle si ji zamilujete.

,,Rostlinná strava je pro mě úzce propojená s výběrem a vařením ze sezónních potravin nejen kvůli ekologii, ale také proto, že z ovoce a zeleniny dostaneme tu nejlepší chuť, když přirozeně dozrají. Všechna jídla v našem podzimním e-booku jsou bez použití exotických plodin a suroviny pro jejich přípravu zakoupíte i na místních farmářských trzích. V e-booku naleznete recepty na snídani, svačinu, polévky, hlavní jídla i dezerty," říká Jana Hajrová z České veganské společnosti.



Ta jako nezisková organizace usiluje o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu. Cílem jejich projektů je zlepšovat a usnadňovat život lidem, kteří z různých důvodů chtějí snížit svoji spotřebu živočišných produktů nebo je úplně vyloučit.

Stejně jako přizpůsobujeme venkovním teplotám šatník, tak bychom měli upravit i svůj jídelníček. Co se týče jídla, stačí nakupovat potraviny, které se pěstují a sklízí ve stejném ročním období.

,,Při tvorbě receptů mě inspirovaly oblíbené podzimní plodiny jako jsou různé druhy dýně, červená řepa, jablka či oříšky. Miluji italskou a španělskou kuchyni, které jsou typické čerstvostí ingrediencí, takže při přípravě oblíbených jídel zaměňuji zeleninu podle sezóny. Jsem také vášnivá cukrářka, ale víc než dorty mě osloví dezerty plné ovoce, a proto v e-booku naleznete recepty na oblíbené koláče," dodává Hajrová.

E-book "Vaříme s vůní podzimu" si můžete zdarma stáhnout na stránkách České veganské společnosti.




Podzimní aktivity České veganské společnosti, mezi které například dále patří uspořádání několika seminářů a webinářů, byly finančně podpořeny firmou Upfield.

,,Do kontaktu s Českou veganskou společností jsme se dostali celkem náhodně v březnu 2019, ale musím říci, že hned na prvním setkání jsme si padli do oka. Nejlepší spolupráce jsou vždy tehdy, když na obou koncích sedí lidé se společnými zájmy. Myslím si, že se nám to podařilo více než na 100 %. Když firma, jako je Upfield, a nezisková organizace, jako je ČVS, mají stejný směr, vždy se dá vymyslet mnoho společných projektů," říká o spolupráci Andrea Kvaková, Brand Managerka Flory.

,,Životní prostředí je u nás na prvním místě, pracujeme na projektech, abychom co nejvíce minimalizovali plasty do budoucna, a hlavně každým rokem a každým měsícem vylepšujeme receptury našich produktů," dodává Kvaková.

Co se v e-booku dozvím?


  • 13 originálních receptů

  • benefity sezónní stravy

  • tipy na podzim, které vám pomohou i mimo kuchyni

Vyzkoušejte špagety s pečenou dýní a špenátem




Suroviny:


  • 400 g celozrnných špaget

  • 1 máslová dýně

  • 200 g špenátu nebo mangoldu

  • 60 g vlašských ořechů

  • 3 stroužky česnek

  • šťáva z poloviny citronu

  • olivový olej

  • sůl, pepř, chilli


Postup: Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, a opepřete. Promíchejte a pečte cca 40 min na 180 stupňů. Na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájený česnek a chilli. Polovinu pečené dýně rozmačkejte a přidejte k česneku. Dochuťte citronovou šťávou. Směs smíchejte s vařenými špagetami, zbytkem pečené dýně, nakrájeným špenátem a oříšky.

Tip: Pro ještě lepší chuť můžete špagety posypat pečeným uzeným tempehem nakrájeným na drobné kostky.

Zdroj: Česká veganská společnost

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů