Čtvrtek, 28. března 2024

Pravidla pro registraci zavedených látek

Pravidla pro registraci zavedených látek

Ke dni 31. května 2018 byl ukončen přechodný režim pro registraci zavedených chemických látek podle nařízení REACH. Komise nyní objasnila, která ustanovení pro zavedené látky se budou i nadále používat do 31. prosince 2019.

Komise stanovila 31. prosinec 2019 jako konečné datum, po kterém již nebudou nadále platit některé podmínky stanovené v nařízení REACH pro zavedené látky.

Dne 10. října 2019 bylo zveřejněno prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1692 o uplatňování některých ustanovení nařízení (ES) č. 1907/2006 týkajících se registrace a sdílení údajů po uplynutí konečné lhůty pro registraci zavedených látek.

Po 31. prosinci 2019 budou muset společnosti vypočítat objem každé látky vyrobené nebo dovezené za kalendářní rok. Aby žadatelé o registraci mohli pokračovat v plnění svých povinností v oblasti sdílení údajů, nováčkům a při aktualizaci registrační dokumentace, doporučuje prováděcí nařízení žadatelům o registraci nadále používat podobné neformální komunikační platformy jako platformy používané při registraci zavedených látek.

Po 31. prosinci 2019 přestávají platit předběžné registrace provedené v souladu s článkem 28 nařízení (ES) č. 1907/2006 a na všechny zavedené látky se použijí články 26 a 27.

Pokud byla zahájena jednání o sdílení údajů v rámci fóra pro výměnu informací o látce (SIEF), mohou být příslušné spory o sdílení údajů předloženy podle čl. 30 odst. 3 nařízení REACH do konečného termínu. Po tomto datu budou všechny spory o sdílení údajů řešeny podle článku 27.

Pro některé zavedené látky bude možné i nadále využívat méně přísné požadavky na informace, pokud jsou registrovány v nejnižším hmotnostním pásmu, mezi 1 a 10 tunami za rok a nesplňují kritéria uvedená v příloze III nařízení REACH.

Zdroj: MPO

Další informace

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů