Čtvrtek, 18. dubna 2024

Šéf OSN vyzval asijské státy, aby ukončily svou závislost na uhlí

Šéf OSN vyzval asijské státy, aby ukončily svou závislost na uhlí

Generální tajemník OSN António Guterres v sobotu v Thajsku vyzval asijské státy, aby ukončily svou závislost na uhlí. Země v regionu jsou podle něj jedny z nejvíce ohrožených globálním oteplováním, a měly by tak být v první linii při boji za jeho zmírnění. Šéf OSN rovněž prohlásil, že klimatická změna je "určující otázkou naší doby," informoval zpravodajský web BBC.

Guterres citoval výsledky studie zveřejněné v úterý v prestižním časopise Nature. Podle ní bude do roku 2050 v důsledku globálního oteplování ohroženo záplavami u pobřeží o miliony lidí více, než se původně předpokládalo. Nejvíce postižené přitom budou rozvojové státy v Asii.

Generální tajemník uvedl, že "ačkoliv mohou lidé diskutovat o přesnosti těchto čísel, je patrné, že je tu určitý trend". Problém je podle něj naléhavý v Asii také kvůli tomu, že se tam v současnosti plánuje výstavba "významného počtu" uhelných elektráren.

"Musíme uhlíku určit cenovku. Musíme přestat dotovat fosilní paliva. A musíme do budoucna zabránit vzniku nových uhelných elektráren," prohlásil Guterres.

Podle studie vědecké a mediální organizace Climate Central zabývající se změnami klimatu bude žít v roce 2100 pod hladinou přílivu 190 milionu lidí. I v případě, že se podaří celosvětově mírně snížit produkce skleníkových plynů, bude řada oblastí v šesti asijských státech čelit každoročním záplavám pobřeží. Celkově bude vysokou hladinou oceánů ohroženo na 237 milionů lidí. Varování se týká konkrétně Číny, Bangladéše, Indie, Vietnamu, Indonésie a Thajska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů