Úterý, 19. března 2024

Cheb změní systém svozu odpadů, chce, aby lidé více třídili

Cheb změní systém svozu odpadů, chce, aby lidé více třídili

Cheb začne měnit systém svozu komunálního odpadu. Aby lidé více třídili, nabídne jim nádoby na separovaný odpad a sníží četnost svozu komunálního. Změny se dotknou nejprve oblastí s rodinnými domy, řekl ČTK starosta Antonín Jalovec (VPM).

"Cílem změn, které začnou od 1. ledna 2020 a ve čtyřech etapách zahrnou postupně celé území Chebu, je maximální motivace občanů, aby co nejvíce odpadu dávali do separovaného odpadu a co nejméně do zbytkového opadu," popsal Jalovec.

Zatímco dnes klasické černé popelnice na komunální odpad ve čtvrtích s domky městská společnost Chetes sváží jednou týdně, od Nového roku to bude jednou za dva týdny. Lidé si ale budou moci objednat kontejner na plasty nebo i sklo.

Podle vedoucího střediska odpadů Chetes Michala Poláka pracovníci Chetes zkušebně prozkoumali obsah několika popelnic. Zjistili, že skutečného zbytkového odpadu, který má skončit na skládce, je v celé nádobě jen asi 40 procent. Zbytek jsou odpadky, které je možné separovat.

I když se množství vytříděného odpadu v Chebu postupně zvyšuje, zatím to není na úkor ostatního komunálního odpadu. Přitom podle chystané legislativy se očekává v dalších letech prudké zdražení ukládání odpadu na skládky. Větší třídění by mohlo nárůst nákladů minimálně zpomalit.

Cheb chce ale nabídnout lepší možnosti třídění i na sídlištích. Přibýt má nádob na tříděný odpad tak, aby byly pro každého blízko. Právě blízkost nádob na separovaný odpad je podle statistik hlavní motivací ke třídění.

Náklady na svoz a likvidaci odpadu jsou v Chebu asi 1200 korun na jednoho obyvatele. Místní poplatek za odpad je přitom 700 korun. Celkové náklady města zvyšuje velké množství rekreačních objektů kolem dvou blízkých přehrad. Náklady na svoz odpadu z těchto míst jsou výrazně vyšší, přitom třídění odpadu je zde naopak o hodně nižší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů