Úterý, 19. března 2024

Čínský BYD a Toyota budou spolu vyvíjet elektrická auta

Čínský BYD a Toyota budou spolu vyvíjet elektrická auta

Čínský výrobce elektrických aut BYD a japonská Toyota plánují vytvoření společného podniku, v němž budou vyvíjet čistě elektrické vozy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní oznámení společností. Každá z nich má do společného podniku, který bude příští rok zřízen v Číně, vložit polovinu kapitálu.

Toyota v letos červnu oznámila, že chce do roku 2025 generovat polovinu svých celosvětových tržeb z prodeje elektrických vozů, včetně těch hybridních. Divizi pro vývoj vozů s elektrickým pohonem automobilka založila v roce 2016. Společný podnik s čínským partnerem se bude soustředit pouze na čistě elektrické vozy.

V červenci BYD a Toyota oznámily, že budou vyvíjet elektrické sedany a sportovně-užitkové vozy (SUV), které se pod značkou Toyota začnou do roku 2025 prodávat na čínském trhu.

Toyota vyvíjí také vodíková auta, která chce se svými čínskými partnery, Guangzhou Automobile Group (GAC) and FAW Group, uvést také na čínský trh.

Technologie pro elektromobily Toyota od roku 2017 vyvíjí též s japonskou Mazdou. Společného podniku pod názvem EV Common Architecture Spirit se od počátku účastní také japonský výrobce automobilových součástek Denso, který je největším dodavatelem Toyoty. O rok později do něj vstoupily Suzuki, Subaru, Hino a Daihatsu. Toyota v podniku kontroluje 90procentní podíl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů