Úterý, 19. března 2024

Energetici vysadili v Beskydech 1500 buků a jedlí

Energetici vysadili v Beskydech 1500 buků a jedlí

Zaměstnanci Skupiny ČEZ vysadili v rámci svého dobrovolnického dne ve svazích pod vrcholem beskydské hory Smrčina zhruba tisícovku buků lesních a 500 jedlí bělokorých. Energetici tím ukázali, že se podílejí na ochraně přírody nejen miliardami, které jdou do ekologických technologií nebo odsíření elektráren, ale také přímým zapojením aktivních zaměstnanců.

,,Když jsem na intranetu zaregistrovala, že se chystá dobrovolnický den zaměřený na sázení stromů, neváhala jsem ani minutu a hned se přihlásila. Naše krásná příroda si pomoc opravdu zaslouží, už jen proto, abychom ji zachovali i pro naše děti a vnuky," řekla při kopání jamky pro další sazenici Ilona Mušálková, specialistka osvětlení ze společnosti ČEZ Energetické služby.

Výsadba stromů probíhala v Chráněné krajinné oblasti Beskydy pod taktovkou odborníků z ČSOP Salamandr. ,,Sazenice jsme vybrali v nedaleké lesní školce v Košařiskách. Je to spíše menší školka, kde se ale mladým stromům věnují opravdu profesionálně a navíc bez chemie. Díky tomu, že jsou sazenice zvyklé na místní klima a nemusíme je převážet přes půl republiky, mají větší šanci, že se uchytí," vysvětlil Martin Konupka z ČSOP Salamandr. Tato rožnovská pobočka ČSOP spolupracuje s energetiky dlouhodobě, pro zaměstnance pravidelně pořádá dobrovolnické dny a od Nadace ČEZ získala už několik grantů na záchranu valašských a beskydských pastvin.

Kromě výsadby stromů ve vlastní režii ČEZ podporuje také obce a města, jež sadí stromy, keře a speciálně aleje. Vysazují převážně lípy, javory a habry, ovocné stromy či rozmanité okrasné keře, a to jak v obydlených místech, tak i ve volné krajině. Někde byly ozdraveny původní aleje u silnic a polních cest, jinde byla obnovena, případně zcela nově vznikla, liniová, sadová či parková výsadba. V rámci grantového programu Stromy financovaného Nadací ČEZ vzniklo v letech 2011 až 2018 na 400 nových alejí a dalších ,,zelených" projektů s více než 90 tisící stromy, letos se tento počet rozroste o další desítky projektů za více než 5 milionů korun. ,,Jeden strom za svůj život odebere z atmosféry přibližně jednu tunu CO2. Celkově tak stromy vysazené za podpory Nadace ČEZ zadrží přibližně 100 tisíc tun CO2," řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů