Úterý, 19. března 2024

Klimatickou krizi města nevyřeší bez vlastní iniciativy a aktivních lidí

Klimatickou krizi města nevyřeší bez vlastní iniciativy a aktivních lidí

Spalující vedra nebo dlouhodobé sucho se staly běžnou součástí života obyvatel po celé republice. Nejlépe si s důsledky klimatické krize dokážou poradit města a obce, které samy aktivně prosazují zelená opatření nebo motivují obyvatele, aby přicházeli se svými nápady. Spolek Arnika příklady dobré praxe shrnuje v nové sérii publikací, ze kterých mohou samosprávy a veřejnost čerpat inspiraci.

Publikace Arniky jsou k dispozici na webu >>> https://arnika.org/publikace-ke-stazeni#o-praze

Sucho, neschopnost zadržet vodu, nedostatečné adaptační i energetické vlastnosti nových budov nebo špatná ochrana zeleně jsou nejpalčivějšími důsledky klimatické krize, které obce musí řešit nejčastěji. Strategické dokumenty však představují pro územní plánování pouze nezávazná doporučení a města pak nemají možnost výstavbu v tomto směru usměrnit.


Publikace o smlouvách s investory >>>
https://arnika.org/smlouvy-s-investory-a-adaptacni-opatreni-4

V praxi se osvědčují smlouvy obcí s investory, v jejichž rámci mohou samosprávy vyjednat smluvní zajištění adaptačních opatření v nové výstavbě soukromých developerů. Stejně tak lze ovlivnit výstavbu dostupného bydlení nebo infrastruktury a občanské vybavenosti.

,,Na adaptaci města na klimatickou změnu je třeba myslet už během plánování města. Nástroje řešení se musí stát součástí územního plánování i všech nových stavebních a rozvojových projektů státu, měst nebo soukromých developerů. Smlouvy obcí s developery jsou ke kvalitnímu územnímu plánu vhodným doplňkem," upozorňuje právnička Vendula Zahumenská.


Publikaci s příklady dobré praxe >>>
z Prahy:
https://arnika.org/lokalni-adaptace-na-zmenu-klimatu-pripadove-studie-prazskych-ctvrti
ze zahraničí:
https://arnika.org/lokalni-adaptace-na-zmenu-klimatu-pripadove-studie-ze-zahranici-4

Příklady dobré praxe z Prahy i ze zahraničí popisují opatření, činnost samosprávy i řešení problematických míst, jako jsou brownfieldy, transformační plochy nebo hustě zastavěné lokality s nízkým podílem zeleně. Konkrétní řešení ukazují, že intervence samospráv je během plánování a výstavby nezbytná, i pokud jde o schopnost města čelit klimatickým změnám.


,,Vzděláváním a pozitivními příklady chceme motivovat radnice a veřejnost, aby aktivně připravovaly města na klimatickou změnu. Nejde přitom jen o opatření ve výstavbě, nutná je i aktivní ochrana zelených ploch a vytváření nových, podpora komunitních projektů a motivace občanů zabývat se svým okolím. Nesmíme ovšem zapomínat na prioritní nutnost radikálně omezit emise skleníkových plynů, bez toho nám adaptační opatření budou k ničemu,"
uzavírá Václav Orcígr z Arniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů