Úterý, 19. března 2024

SAKO realizuje projekty snižující emise CO2

SAKO realizuje projekty snižující emise CO2

Společnost SAKO Brno, a. s., zahájila přípravu několika projektů s cílem navýšení energetické účinnosti výroby elektřiny a tepla. Přímým důsledkem jejich realizace bude i výrazná úspora emisí CO2. ,,Zvyšování účinnosti je považováno za jeden z nejjednodušších způsobů úspory primárních zdrojů energie a zařízení na energetické využívání odpadu SAKO se těmito environmentálními projekty dlouhodobě zabývá," uvedl předseda představenstva Filip Leder.

Jedním z projektů je doplnění absorpčního tepelného čerpadla do chladícího okruhu parní turbíny. Nevyužitelné odpadní teplo z chlazení generátoru a ložisek turbíny je pomocí této absorpční jednotky transformováno na vyšší teplotní úroveň, která je již vhodná k vytápění prostřednictvím systému centrálního zásobování teplem.

,,Absorpční tepelné čerpadlo funguje na podobném principu jako lednička s tím rozdílem, že pohonem absorpční jednotky je místo elektřiny nízkotlaká pára z turbíny. Vlastní zařízení je díky využití odpadního tepla schopno dosáhnout magické hranice účinnosti přes 165 %," upřesnil Tomáš Caha, ředitel divize ZEVO.

Zařízení vyrobí ročně 29 tis. GJ tepla, což odpovídá roční spotřebě asi 1 000 brněnských domácností napojených na CZT. ,,Takto využité odpadní teplo se pak nemusí vyrobit z fosilního paliva, čímž dojde k úspoře emisí CO2 přibližně o 1 900 tun ročně. Po instalaci bude naše absorpční jednotka největší svého druhu v ČR," doplnil Filip Leder.

,,Brno se v Paktu starostů a primátorů pro klima a energii (SECAP) zavázalo ke snížení zátěže emisemi CO2 o 40 % do roku 2030 a SAKO realizuje takové projekty, které jsou mimo nesporné ekonomické přínosy i šetrné k životnímu prostředí a pomáhají ke zlepšení kvality života občanů města Brna", uzavřel Filip Leder.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů