Úterý, 19. března 2024

O vítězích Energy Globe World Awards 2019 se rozhodne ve Finsku

 Mezi finalisty je i tuzemská Knorr-Bremse...

O vítězích Energy Globe World Awards 2019 se rozhodne ve Finsku

Letos budou již po dvacáté v rámci soutěže Energy Globe World Awards 2019 oceněny nejlepší ekologické projekty světa. Ve finále reprezentuje Českou republiku výrobce brzdových systémů kolejových a nákladních vozidel Knorr-Bremse, který dává použitým výrobkům druhý život. V rámci inspirativních přednášek se také představí projekt Nesnězeno.cz, který je absolutním vítězem národního kola soutěže E.ON Energy Globe 2019. Novinkou letošního ročníku je doprovodná konference Energy Globe Days, na níž vystoupí šéf českého E.ONu Martin Záklasník.

Světové finále prestižní ekologické soutěže Energy Globe World Awards 2019 se uskuteční 12. a 13. listopadu ve finském Espoo. O ,,ekologické Oskary" se letos ucházely více než 2 tisíce projektů na ochranu životního prostředí z celkem 187 států. Finalisté jsou již vybráni a o vítězích rozhodne odborná porota. ,,Naší hlavní myšlenkou je a vždy bylo nebýt proti něčemu, ale ukazovat, jaké skvělé projekty v oblasti ochrany životního prostředí na světě existují, tyto projekty představovat veřejnosti a motivovat lidi, aby je realizovali. Do soutěže Energy Globe Awards se doposud přihlásilo celkem dvacet tisíc projektů z celého světa a myslím si, že ke každému ekologickému problému již existuje přiměřené řešení," uvádí zakladatel soutěže Wolfgang Neumann.

Stejně jako v minulých ročnících budou i letos oceněny nejlepší projekty v pěti soutěžních kategoriích - Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež. Cenu si odnese i vítěz speciální kategorie Energie pro všechny. V kategorii Vzduch najdeme mezi finalisty jednu firmu z České republiky, a to výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla a nákladní automobily Knorr-Bremse. Pozornost poroty si společnost získala projektem EconX, který dává použitým výrobkům druhý život. V rámci inspirativních přednášek se představí i český projekt Nesnězeno.cz, který letos zvítězil v národním kole soutěže E.ON Energy Globe.

Slavnostního vyhlášení se zúčastní přední světové osobnosti, jako například nositel Nobelovy ceny a jeden z nejznámějších vědců světa profesor Mohan Munasinghe, indická politička a environmentalistka Maneka Gandhi, předsedové organizace Club of Rome a samozřejmě také zástupci Evropské unie.

Na premiérovém ročníku konference vystoupí šéf E.ON Česká republika

Novinkou 20. ročníku Energy Globe World Awards bude doprovodná konference Energy Globe Days, která představí mimořádná řešení environmentálních problémů v jednotlivých průmyslových i rozvojových zemích. V bloku věnovaném energetice vystoupí s přednáškou ,,Business and sustainability (falling) in love" Martin Záklasník, CEO společnosti E.ON Česká republika.

,,Byznys a udržitelnost jsou trend a zelená orientace se stane pro firmy konkurenční výhodou. Čtvrtinu elektřiny dnes E.ON vykupuje z obnovitelných zdrojů a nabízíme i dodávku stoprocentně zelené energie. Hlavním tahounem změny ale stále zůstávají lidé, kteří od firem požadují ohleduplnost k životnímu prostředí," doplňuje Martin Záklasník.

Město Espoo na jižním pobřeží Finska nebylo vybráno pro finále soutěže Energy Globe World Awards 2019 náhodou. Loni totiž získalo titul nejudržitelnější město světa. Finsko se navíc od července letošního roku ujalo předsednictví v Radě Evropské unie a jeho mottem je ,,Udržitelná Evropa, udržitelná budoucnost" ve smyslu vytváření blahobytu udržitelného z hlediska ekologického, ekonomického i sociálního. V duchu udržitelnosti se ponese i samotné vyhlášení vítězů. Akce bude přenášena živě do celého světa, takže se jí bude moci zúčastnit každý, navíc zdarma a bez emisí.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 2 600 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů