Úterý, 19. března 2024

Čeští celníci zadrželi stovky tun nelegálně převáženého odpadu

Čeští celníci zadrželi stovky tun nelegálně převáženého odpadu

Stovky tun nelegálně převáženého odpadu zadrželi během deseti dní čeští celníci při celorepublikové kontrolní akci. Většinou se jednalo o plast smíchaný s komunálním odpadem, který byl přepravován oficiálně jako čistý plastový odpad. Mířil převážně z Německa do Česka a Polska. Letos odhalili celníci již 48 případů nelegální přepravy odpadů, zatímco loni jich bylo za celý rok 19. V tiskové zprávě to oznámila mluvčí generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Kontrolní akce byla zaměřena na hlavní mezinárodní tahy poblíž vytipovaných bývalých hraničních přechodů i ve vnitrozemí. Při 1113 kontrolách celníci odhalili 17 kamionů, které v rozporu s předpisy převážely 410 tun odpadů. "Vzhledem k tomu, že celníci odhalili porušení právních předpisů při přepravě odpadů, byla vozidla odstavena a podněty předány ministerstvu životního prostředí a České inspekci životního prostředí k přijetí dalších opatření," uvedla mluvčí.

"Ve více jak polovině množství se jednalo o směsný odpad - směs plastu a komunálního odpadu, který byl deklarován jako čistý plast," sdělila mluvčí celníků. "Podle předložené dokumentace mělo být 16 případů určeno pro Polsko a Českou republiku. Jedna vykládka se měla uskutečnit v Bulharsku. Odpad byl dovážen v 11 případech z Německa, v pěti z Itálie a v jednom z Rakouska," doplnila.

S nelegálním skladováním odpadu ze západu Evropy se Česko potýká již léta. Zhruba deset let se například v Hůrách na Českobudějovicku potýkali se skládkou asi 6000 tun odpadu, které tam navezla z Německa firma, jež následně zkrachovala. Zlikvidovat se skládku povedlo až koncem roku 2016. V témže roce také skončila likvidace nelegální skládky 9000 tun německého odpadu v Bulovce na Liberecku, kam byl odpad navážen od roku 2004 údajně k recyklaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů