Úterý, 19. března 2024

Moravský Enviel začne příští rok výrobu elektrické multikáry

Moravský Enviel začne příští rok výrobu elektrické multikáry

Moravská společnost Enviel ze skupiny NWT v příštím roce zahájí sériovou výrobu komunálního elektromobilu. Vozy Enviel zhruba o velikosti známé multikáry nejprve zamíří na český trh, kde chce získat zhruba desetinový podíl. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci společnosti.

"Současná technologie dieselových pohonů již není úplně vhodná pro využití v komunálních službách, proto jsme se rozhodli jít cestou elektromobilu. Do vývoje jsme investovali nižší desítky milionů korun," uvedl společník Envielu Ladislav Chudý.

Vůz o hmotnosti 3,5 tuny má dojezd na baterie v městském provozu zhruba 250 kilometrů, což vystačí na celý den provozu. Uchycení nástaveb je totožné s rozšířenými vozidly Multicar.

Roční produkce by podle Chudého mohla dosáhnout až 200 vozů podle zájmu měst a obcí. Základní cena podvozku bez nástavby je 3,2 milionu korun bez DPH. Díky dotacím státního fondu životního prostředí, určeným pro vozidla s nízkými nebo nulovými emisemi, si podle firmy města mohou pořídit Enviel za zlomek původní ceny. Dotace pokryjí jak nákup vozidla a dobíjecí stanice, tak úhradu operativního leasingu.

Technologická firma NWT z Hulína na Kroměřížsku vykázala za minulý hospodářský rok tržby 1,213 miliardy korun a zisk po zdanění 11,1 milionu korun. Srdcem NWT je bývalé baťovské obilní silo ve Zlíně. S pobočkami na Slovensku, v Anglii a na Kypru zaměstnává více než 400 pracovníků v zemědělství, stavebnictví, informačních technologiích a v energetických úsporách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů